Odprtokodni pogled

Opensource view

Slo-Tech

Syndicate content
Zadnje novice iz sveta računalništva na Slo-Techu.
Posodobljeno: 55 min 31 sec nazaj

Prvi računalniki v Sloveniji, 14a.del - nova univerzitetna centra

Ned, 10/01/2023 - 17:57
Prvi računalniki v Sloveniji, 14a.del - nova univerzitetna centra

Del računalnika DEC System 10, model 1090. Fotografiral Michael L.Umbricht (CC BY-SA 3.0)

vir: Računalniški muzejRačunalniški muzej -

Računalniški center univerze(RCU) v Ljubljani je leta 1980 dobil nove sodobne prostore v stolpu Ekonomske fakultete na Kardeljevi ploščadi, kjer je nato deloval naslednjih 21 let. Po dolgotrajnih prizadevanjih za pridobitev lastnega centralnega računalnika s časovnim dodeljevanjem so tam že leto kasneje namestili DEC System 10 model 1090. Računalnik je uporabljal procesno enoto KL-10, tretjo generacijo družine DEC PDP-10, ki danes velja za legendarno in eno izmed najbolj vplivnih v zgodovini računalništva. Postopek nakupa se je začel že sredi sedemdesetih, ko je KL-10 tudi prvič prišel na trg, vendar se je nato precej zavlekel zaradi večkratnega pretehtavanja možnosti in razprtij med Elektrotehno in Iskro. Na univerzi so v drugi polovici sedemdesetih medtem namestili tudi več računalnikov DEC PDP-11. Novi DEC System 10 pa je nato z možnostjo časovnega dodeljevanja na začetku osemdesetih odprl možnost hkratnega interaktivnega dela več uporabnikov. Omogočal je tudi običajno paketno...

Več na Slo-Techu.

Ranljivost v poštnem strežniku Exim

Ned, 10/01/2023 - 11:34
Ranljivost v poštnem strežniku Exim Slo-Tech - V vseh verzijah poštnega strežnika Exim (mail transfer agent) so odkrili varnostne luknje, ki napadalcem omogočajo oddaljeni zagon poljubne kode (remote code execution). Ranljivost je odkril anonimni varnostni raziskovalec in jo prijavil prek Trend Microvega mehanizma Zero Day Initiative. Povzroča tako nestabilno delovanje in kvarjenje podatkov kakor tudi izrabo za poganjanje nepooblaščene kode. Napaka tiči v storitvi SMTP (odhodna pošta), kjer lahko pride do prekoračitve naslovnega prostora (out-of-bounds write). Več na Slo-Techu.

GNU 40 let pozneje

Ned, 10/01/2023 - 11:34
GNU 40 let pozneje Slo-Tech - Ta teden smo praznovali 40-letnico odprtokodnega GNU (GNU's Not Unix!), ki ga je 27. septembra 1983 začel Richard Stallman. Tedaj je Stallman, ki je delal v laboratoriju za umetno inteligenco na MIT-u, najavil razvoj odprtokodnega operacijskega sistema, ki bo podoben Unixu, zato ga je poimenoval GNU. To je bil prvi operacijski sistem, ki je bil zamišljen posebej z mislijo na uporabniško svobodo. Iz projekta je nastalo veliko gibanje, ki tudi štiri desetletja pozneje ostaja privrženo istim idealom. Operacijski sistem GNU Hurd sicer ni bil nikoli dokončan, a ideja živi zlasti v Linuxovem jedru. Več na Slo-Techu.

Zares konec brezplačnih nadgradenj z Windows 7 in 8 na 11

Ned, 10/01/2023 - 10:47
Zares konec brezplačnih nadgradenj z Windows 7 in 8 na 11 vir: NeowinNeowin - Čeprav Microsoft tega že nekaj let ni obešal na veliki zvon, je bil ostanek nekdanje brezplačne nadgradnje z Windows 7 ali 8 na Windows 10 in pozneje 11 še vedno delujoč. Windows 11 je bilo možno na sveže namestiti in aktivirati s ključi za Windows 7/8. Tak režim je veljal od leta 2015, ko so ponudili brezplačno nadgradnjo v prvem letu (do 29. julija 2016), a je nikoli niso zares onemogočili. Sedaj se politika vendarle spreminja. Več na Slo-Techu.

Raspberry Pi 5 prispe konec oktobra

Sob, 09/30/2023 - 08:41
Raspberry Pi 5 prispe konec oktobra Slo-Tech - Več kot štiri leta po štirici in z nekaj zamude zaradi težav na tržišču čipov naj bi konec tega meseca naposled dočakali prve raspberryje pi verzije 5. Več na Slo-Techu.

Twitter kra(l)j dezinformacij

Čet, 09/28/2023 - 16:07
Twitter kra(l)j dezinformacij Slo-Tech - Včeraj je izšlo prvo poročilo v okviru Evropskega kodeksa za boj proti dezinformacijam, v katerem so primerjali razmere na družbenih platformah Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, LinkedIn, Twitter v Španiji, na Slovaškem in Poljskem. Twitter je sicer letos maja odstopil od kodeksa, a so ga vseeno vključili v raziskavo. Pri tem velja poudariti, da niti odstop ne pomeni, da je Twitter povsem svoboden pri svojem početju, saj njegovo poslovanje regulira tudi DSA. Več na Slo-Techu.

Antimaterija pada navzdol

Čet, 09/28/2023 - 15:53
Antimaterija pada navzdol Slo-Tech - Z antimaterijo so prepredena znanstvenofantastična dela, kjer ji pripisujejo najrazličnejše čarobne lastnosti. Za zdaj raziskave razblinjajo eno za drugo, saj postaja vse bolj jasno, da je antimaterija zelo podobna kot materija, le da ima nasprotni naboj. Ob stiku sicer anihilirata, kar otežuje njeno pripravo in skladiščenje, in je razlog, da je v vidnem vesolju praktično ni - ne vemo pa, zakaj je bilo materije nekoč več - drugih posebnosti pa ni. Sedaj smo izvedeli še, kar smo pravzaprav vsi pričakovali. Na antimaterijo gravitacija deluje povsem enako kot na materijo. Z drugimi besedami: antimaterija pada navzdol in antigravitacijskih pogonov iz nje ne bo. Več na Slo-Techu.

Volkswagen zaradi računalniškega izpada ustavil proizvodnjo

Čet, 09/28/2023 - 14:21
Volkswagen zaradi računalniškega izpada ustavil proizvodnjo Slo-Tech - V nemških tovarnah koncerna Volkswagen je včeraj zaradi napake v informacijskem sistemu obstala proizvodnja vozil znamk Volkswagen. Težave so imeli tudi pri proizvodnji audijev in porschejev, so potrdili v podjetju. Vzrok za izpad še raziskujejo. Za zdaj so dejali, da je šlo za "nepravilno delovanje nekaterih omrežnih komponent" na lokaciji v Wolfsburgu, kjer imajo sedež. Prizadete so bile tovarne v Emdnu, Osnabrücku, Hanovru, Dresdnu, Zwickauu in obrati v Braunschweigu, Kasslu, Chemintzu in Salzgitterju. Več na Slo-Techu.

Ranljivost v grafičnih karticah spletnim stranem omogoča krasti zaslonsko sliko

Sre, 09/27/2023 - 07:23
Ranljivost v grafičnih karticah spletnim stranem omogoča krasti zaslonsko sliko Slo-Tech - Raziskovalci z univerz v Austinu, Teksasu, Washingtonu, Illinoisu in Pittsburghu (CMU) so ugotovili, da so grafični čipi vseh šestih velikih proizvajalcev ( Apple, Intel, AMD, Qualcomm, ARM, Nvidia) ranljivi. Z doslej nepoznanim napadom lahko zlonamerna spletna stran prebere vsebino zaslona, kot ga izpisuje druga spletna stran na drugi domeni, s čimer se krši ena osnovnih zapovedi varnosti na internetu. Napad so poimenovali GPU.zip in ga temeljito opisali v članku. Podrobno jo bodo predstavili tudi na konferenci 45th IEEE Symposium on Security and Privacy, ki bo prihodnje leto maja v San Franciscu. Več na Slo-Techu.

OpenAI bi prodajal delnice po 90 milijard dolarjev

Tor, 09/26/2023 - 22:08
OpenAI bi prodajal delnice po 90 milijard dolarjev Slo-Tech - Po podatkih virov blizu podjetja se OpenAI resno pogovarja o prodaji dela obstoječih delnic (torej ne gre za IPO), ki bi jih ponudil institucionalnim investitorjem. Prodaja bi potekala po vrednotenju med 80 in 90 milijardami dolarjev, kar je približno trikrat več od vrednotenj na začetku leta. Več na Slo-Techu.

Komisar Breton Applu: Odprite svojo platformo

Tor, 09/26/2023 - 21:20
Komisar Breton Applu: Odprite svojo platformo vir: ReutersReuters - Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je danes pozval Applovega izvršnega direktorja Tima Cooka, naj podjetje bolj odpre zaprt ekosistem iPhonov. Po sestanku, ki ga je imel s Cookom v Bruslju v zvezi z novo zakonodajo (DMA), je Breton za Reuters povedal, da je napočil čas, da Apple in drugi tehnološki velikani odprejo svoja vrata konkurenci. Najsi gre za elektronske denarnice, brskalnike ali tržnice z aplikacijami, uporabniki iPhona bi morali imeti na voljo tudi konkurenčne storitve, je še dejal. Več na Slo-Techu.

ChatGPT bo lahko sprejemal slike in govor

Tor, 09/26/2023 - 19:09
ChatGPT bo lahko sprejemal slike in govor vir: openai.comopenai.com - Pri OpenAI so naznanili skorajšnji prihod novih zmogljivosti v razvpitega pogovornega bota ChatGPT: poleg teksta mu bomo lahko predložili tudi slike in ga spraševali glasovno. Več na Slo-Techu.

Amazon omejil število knjig za avtorje v samozaložbi

Pon, 09/25/2023 - 22:09
Amazon omejil število knjig za avtorje v samozaložbi Slo-Tech - Po aferi z lažnimi knjigami o gobarjenju, ki so jih nepridipravi sestavili kar z umetno inteligenco in nato prodajali na Amazonu, ob tem v nevarnost spravljali vse kupce, je Amazon ukrepal. Iz podjetja sporočajo, da so omejili število knjig, ki jih lahko objavi in v samozaložbi prodaja posamezni avtor. Po novem je meja pri treh naslovih na dan. Več na Slo-Techu.

V Hollywoodu dosegli dogovor glede uporabe umetne inteligence

Pon, 09/25/2023 - 08:10
V Hollywoodu dosegli dogovor glede uporabe umetne inteligence Slo-Tech - Po 146 dneh so ameriški sindikat scenaristov in piscev za filmsko, televizijsko, radijsko in spletno produkcijo WGA (Writers Guild of America) in predstavniki studiev sklenili dogovor, ki bi lahko končal stavko. Triletno kolektivno pogodbo morajo potrditi še člani sindikata - teh je okoli 11.500 - nato pa se lahko nadejajo nekoliko boljših plačil. Prinaša tudi regulacijo uporabe umetne inteligence. Več na Slo-Techu.

Prvi računalniki v Sloveniji, 13d.del - zdravstveni informacijski sistem

Ned, 09/24/2023 - 20:33
Prvi računalniki v Sloveniji, 13d.del - zdravstveni informacijski sistem

Zelo popularen mini računalnik IBM System 3. Norsk Teknisk Museum, Oslo. (CC BY-SA 4.0)

vir: Računalniški muzejRačunalniški muzej -

V prvi polovici sedemdesetih so tudi ponekod v zdravstvu začeli z uporabo elektronskih računalnikov, vendar večjega računalnika znotraj zdravstva in načrtnega razvoja v smeri zdravstvenega informacijskega sistema v tem času še ni bilo. Leta 1974 je bila ustanovljena posebna komisijo za zdravstveni informacijski sistem(ZIS), ki je preučila stanje računalništva v zdravstvu in je ugotovila da razvoj strojne in programske opreme precej zaostaja za potrebami. Najpomembnejše korake v smeri enotnih obdelav so dotedaj naredili v Zdravstvenem domu Celje in v Komunalnem zavodu za socialno zavarovanje(KZSZ) Ljubljana s prvim vsedržavnim projektom Avtomatska obdelava receptov(AOR). Šlo je za izvedbo optičnega odčitavanja receptov z optičnim čitalnikom IBM 1287, ki so ga takrat imeli v Mehanografskem centru v Ljubljani na računalniku IBM 360/40. Izdelali so programe v zbirnem jeziku in banke podatkov o zdravnikih, zdravstvenih organizacijah, lekarnah, zavarovanih osebah, zalogah in cenah...

Več na Slo-Techu.

NASA na Zemljo uspešno prinesla vzorec asteroida

Ned, 09/24/2023 - 18:38
NASA na Zemljo uspešno prinesla vzorec asteroida vir: NASANASA - Kapsula z vzorcem materiala z asteroida Bennu, ki ga je Nasina odprava OSIRIS-REx pobrala pred tremi leti, je nepoškodovana pristala v ameriški pustinji. Več na Slo-Techu.

Intel z arhitekturo Meteor Lake uvaja kopico novosti

Sob, 09/23/2023 - 19:27
Intel z arhitekturo Meteor Lake uvaja kopico novosti vir: IntelIntel - Pri Intelu so na dogodku Innovation 2023 podrobneje razgrnili zasnovo prihajajoče arhitekture procesorjev Meteor Lake, ki za velikana pomeni važno prelomnico tako v strukturi čipov kot proizvodnji. Več na Slo-Techu.

Nova verzija Windows 11 prihaja v torek

Sob, 09/23/2023 - 10:48
Nova verzija Windows 11 prihaja v torek Slo-Tech - Posodobitev oziroma nova verzija Windows 11 bo izšla v torek, so sporočili iz Microsofta. Novosti bo več - Microsoft jih omenja kar 150 - a najpomembnejše so vključitev pomočnika umetne inteligence Copilot v Windows, prenovljen Raziskovalec, podpora za RAR in 7-zip itd. Več na Slo-Techu.

Evropska komisija Intelu izrekla tretjino globe izpred poldrugega desetletja

Sob, 09/23/2023 - 10:14
Evropska komisija Intelu izrekla tretjino globe izpred poldrugega desetletja vir: Europa.euSlo-Tech - Evropska komisija je Intelu izrekla 376 milijonov evrov globe zaradi kršitve protimonopolne zakonodaje na trgu procesorjev x86. Gre za epilog odločitve iz leta 2009, ko je Intel dobil 1,06 milijarde evrov težko kazen. Intelu so tedaj očitali, da je imel skrite dogovore s proizvajalci sestavljenih sistemov o popustih na procesorje, če sestavljavci niso nudili (veliko) računalnikov z AMD-jevimi procesorji. Podobne dogovore so imeli tudi z nekaterimi prodajalci. Več na Slo-Techu.

Kitajska avgusta ni izvažala germanija in galija

Sob, 09/23/2023 - 09:57
Kitajska avgusta ni izvažala germanija in galija Slo-Tech - Omejitve izvoza nekaterih ključnih elementov za izdelavo moderne elektronike, ki jih je uvedla Kitajska, niso le brezzobi tigri. V minulem mesecu Kitajska ni izvažala germanija in galija. Julija letos je izvoz germanija iz Kitajske znašal 8,6 metrične tone, kar je bilo dvakrat več kot junija - kupci so v pričakovanju omejitev hitro kopičili zaloge. Avgusta izvoza ni bilo. Podobno velja za galij, ki ga je Kitajska julija izvozila 5,1 tone, avgusta pa nič. Več na Slo-Techu.
sfy39587f05