Odprtokodni pogled

Opensource view

Slo-Tech

Syndicate content
Zadnje novice iz sveta računalništva na Slo-Techu.
Posodobljeno: 53 min 0 sek nazaj

V Mississippiju nastaja robotska tovarna raket

staro 3 ur 26 min
V Mississippiju nastaja robotska tovarna raket

vir: Ars TechnicaArs Technica - Ameriško zasebno raketno podjetje Relativity Space je od Nase najelo prostore v raketni bazi Stennis Space Center v Mississippiju, v katerih postavljajo visoko robotizirano tovarno za proizvodnjo raket, s katero želijo bistveno skrčiti tako čas kot stroške nastanka vesoljskih plovil. Več na Slo-Techu.

Na Japonskem Yahoo uvaja bonitetne ocene uporabnikov

Pon, 06/17/2019 - 19:37
Na Japonskem Yahoo uvaja bonitetne ocene uporabnikov Slo-Tech - Yahoo je na Japonskem uvedel nov sistem ocenjevanja uporabnikov, ki v obrisih spominja na, sicer precej obsežnejši, kitajski sistem družbene bonitetne ocene. V ocenjevalnem sistemu Yahoo! Japan ID je privzeto vključenih 48 milijonov uporabnikov, ki se sicer lahko izpišejo, a morajo to aktivno storiti (opt out). Več na Slo-Techu.

Samsung pravi, da virusi prežijo tudi na pametne televizorje

Pon, 06/17/2019 - 19:13
Samsung pravi, da virusi prežijo tudi na pametne televizorje Slo-Tech - Ko so televizorji dobili pamet in povezavo v splet, so postali tudi privlačna tarča za viruse in drugo nesnago. Če k temu dodamo še dejstvo, da imajo nekateri moderni televizorji tudi kamero in mikrofon, gre razumeti najnovejše Samsungovo svarilo. Podjetje je namreč na Twitterju zapisalo, da je redno preverjanje pametnih televizorjev QLED za okužbe z virusi enako pomembno kot pri računalnikih, če so televizorji priključeni na Wi-Fi. Svetujejo, da preventivno zaženemo antivirusni program vsakih nekaj tednov, priložen pa je tudi videoposnetek. Več na Slo-Techu.

Huawei se pripravlja na katastrofo

Pon, 06/17/2019 - 19:12
Huawei se pripravlja na katastrofo

vir: ReutersSlo-Tech - Ameriški embargo na sodelovanje s Huaweijem postaja čedalje večji problem za kitajsko podjetje, izid sodnih postopkov pa je negotov. Ker ameriška in tudi nekatere druga podjetja odpovedujejo sodelovanje s Huaweijem, so se Kitajci začeli pripravljati na najhujši scenarij. Kot kaže, jim ne bo uspelo pravočasno zamenjati dobaviteljev. Več na Slo-Techu.

Ameriška vojska postaja informacijsko agresivnejša

Pon, 06/17/2019 - 18:12
Ameriška vojska postaja informacijsko agresivnejša

vir: The New York TimesThe New York Times - Poveljstvo za informacijsko vojskovanje ameriške vojske je v zadnjem letu postalo precej bolj agresivno do Rusije, kot kdajkoli doslej, je ta konec tedna poročal New York Times. Tako naj bi v rusko elektro omrežje uspešno namestili zlobno kodo, potem, ko jim je prehod iz defenzivnega v ofenzivno delovanje - če to zahteva odvračanje ali obramba pred informacijskimi napadi na ZDA - lani poleti odobril tamkajšnji Kongres. Za tako delovanje vojske niti ni več potrebna odobritev predsednika, pač pa zadostuje podpis obrambnega ministra. Več na Slo-Techu.

Cellebrite: Odklenemo lahko katerikoli iPhone

Sob, 06/15/2019 - 18:21
Cellebrite: Odklenemo lahko katerikoli iPhone Slo-Tech - Svoj čas so podjetja, ki sodelujejo z organi pregona in obveščevalnimi agencijami, to počela manj na očeh in predvsem niso javno razglašala, kaj vse zmorejo. Ko so FBI-jevci pred tremi...

Več na Slo-Techu.

5G ali vremenska napoved: moramo res izbirati?

Pet, 06/14/2019 - 21:35
5G ali vremenska napoved: moramo res izbirati? Slo-Tech - Potem ko so v ZDA marca razdelili prve frekvence za postavitev omrežja 5G, se odtlej bije hud boj med dvema nepričakovanima nasprotnikoma. Uporabi 24-GHz pasu nasprotujeta NASA in NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), ki svarita, da utegne to močno poslabšati kakovost meteoroloških opazovanj in posledično vremenskih napovedi. Problem, ki bi ga bili morali rešiti strokovno, je prerasel v politični obračun, ki je vrhunec dosegel 22. maja v pričanju direktorja NOAA pred Kongresom. Nekoliko pavšalno, a ne brez podlage, je ocenil, da bi množična uporaba omenjenega pasu za 5G vsaj za tretjino poslabšala kakovost vremenskih napovedi, kar bi nas vrnilo v leto 1980 - in na primer pri gibanju hurikanov odščipnilo dva do tri dni pogleda v prihodnost....

Več na Slo-Techu.

Facebookova kriptovaluta s pomembnimi podporniki čisto blizu izida

Pet, 06/14/2019 - 21:33
Facebookova kriptovaluta s pomembnimi podporniki čisto blizu izida Slo-Tech - Facebookova prihajajoča kriptovaluta, ki se napoveduje že nekaj časa, ima že cel kup podpornikov in bo vsak hip izšla. Kot poroča The Wall Street Journal, je med podporniki več kot deset podjetij. Med njimi najdemo tudi Viso, Mastercard, PayPal in Uber. Podporniki, med katerimi so še skladi tveganega kapitala, telekomunikacijski giganti in finančna podjetja, bodo vložili vsak približno 10 milijonov dolarjev. Denar, ki se bo nabral v nastalem konzorciju, bodo uporabili za financiranje izdaje nove kriptovalute. Ta bo imela vrednost, ki bo določena v razmerju do košarice mednarodnih valut (dolarji, evri itd.). Več na Slo-Techu.

Neuradno: AMD še za letos pripravlja 64-jedrni procesor Threadripper

Pet, 06/14/2019 - 20:29
Neuradno: AMD še za letos pripravlja 64-jedrni procesor Threadripper Slo-Tech - AMD-jev najobširnejši procesor ta hip je Ryzen Threadripper W2990X, ki ima 32 jeder. Že to je zavidanja vredna številka, a AMD za letos načrtuje še zmogljivejši procesor. Po podatkih Wccftecha bomo še pred koncem leta dobili procesor, ki bo imel 64 jeder, torej bo lahko hkrati poganjal 128 niti. Procesorji AMD Ryzen Threadripper tretje generacije naj bi bili tudi združljivi z obstoječimi podnožji, tako da bodo obstoječe matične plošče (TR4) potrebovale zgolj kakšno nadgradnjo firmwara. Več na Slo-Techu.

Microsoft pokazal verzijo Windows z Linuxovim jedrom

Pet, 06/14/2019 - 08:01
Microsoft pokazal verzijo Windows z Linuxovim jedrom Slo-Tech - Microsoft je izdal novo predogledno verzijo Windows 10 (Windows 10 Insider Preview build 18917), ki prinaša težko pričakovani WSL 2 (Windows Subsystem for Linux 2). To pomeni, da je sedaj Linuxovo jedro za Windows v celoti na voljo. Več na Slo-Techu.

CERN bo Microsoftove licence nadomestil z odprtimi rešitvami

Čet, 06/13/2019 - 22:13
CERN bo Microsoftove licence nadomestil z odprtimi rešitvami

vir: Px Here

Slo-Tech - Evropska organizacija za jedrske raziskave, bolj znana kot upravljavka velikega hadronskega trkalnika in po kratici CERN, je napovedala, da bo na vseh področjih kjer je to mogoče, zamenjala Microsoftove izdelke z odprtokodnimi rešitvami. V organizaciji so tako zagnali projekt Malt, kar je okrajšava za "Microsoft Alternatives project". Več na Slo-Techu.

Napad na pomnilnik Rowhammer omogoča krajo šifrirnih ključev

Sre, 06/12/2019 - 17:04
Napad na pomnilnik Rowhammer omogoča krajo šifrirnih ključev Slo-Tech - Raziskovalci z univerz v Michiganu, Gradcu in Adelajdi so odkrili nov način, kako lahko z izkoriščanjem ranljivosti rowhammer pridobijo celo 2048-bitne šifrirne ključe, ki so shranjeni v pomnilniku, če uporabljamo ranljive module DRAM. O napadu rowhammer smo prvikrat pisali pred petimi leti, pol leta pozneje so ga demonstrirali tudi v praksi, kasneje pa so pokazali, da so ranljivi tudi moduli z ECC in celo androidni telefoni. Napad je posledica fizikalnega ozadja pomnilnika, saj se njegove celice v želji po miniaturizaciji komponent, višanju hitrosti in zniževanju porabe približujejo fizikalnim omejitvam. Sedaj so že tako majhne, da lahko vztrajno zaporedno branje vedno znova istih vrstic pomnilnika povzroči spremembe v celicah v sosednjih vrsticah. Od te okvare podatkov (bit flip) do izrabe pa je le kratka pot (in veliko znanja). Več na Slo-Techu.

AMD najavil Radeona RX 5700 XT

Tor, 06/11/2019 - 21:21
AMD najavil Radeona RX 5700 XT

vir: AnandTechAnandTech - V okviru sejma E3 je AMDjeva Lisa Su podrobneje razkrila prihajajočo družino grafičnih kartic Radeon na arhitekturi Navi, začenši s karticama RX 5700 in RX 5700 XT. Ob robu je pokazala še šestnajstjedrnega Ryzena 9 3950X, o katerem se je zadnje tedne dosti šušljalo. Več na Slo-Techu.

Nemški BSI svari: Poceni kitajski telefoni imajo viruse

Tor, 06/11/2019 - 18:45
Nemški BSI svari: Poceni kitajski telefoni imajo viruse Slo-Tech - Nemški strokovnjaki vnovič poročajo, da imajo nekateri kitajski pametni telefoni, ki so na prodaj tudi Zahodnjakom, že tovarniško nameščene viruse. Prvikrat smo o takih težavah pisali že pred štirimi leti, predlani je bilo stanje enako, izboljšanja pa ni niti letos. Nemški Zvezni urad za informacijsko varnost (BSI) je na štirih pametnih telefonih, ki so imeli nameščen Android, odkril tudi tovarniško nameščene viruse. Gre za modele Doogee BL7000, M Horse Pure 1, Keecoo P11 in VKworld Mix Plus. Več na Slo-Techu.

Google Maps bo razkrinkal nepoštene taksiste

Tor, 06/11/2019 - 17:56
Google Maps bo razkrinkal nepoštene taksiste Slo-Tech - Eden izmed razlogov za velik razmah Uberja so bili prav nepošteni taksisti, ki so si radi privoščili neuke turiste do cilja peljati...

Več na Slo-Techu.

Hekerji ameriškim mejnim organom ukradli fotografije potnikov

Tor, 06/11/2019 - 17:55
Hekerji ameriškim mejnim organom ukradli fotografije potnikov Slo-Tech - Hekerji so uspeli ukrasti podatke o več deset tisoč ljudeh, ki so letos vstopili v ZDA. Kot so potrdili v US CBP (Customs and Border Patrol), so 31. maja letos izvedeli za vdor, ki se je pripetil njihovemu partnerju. Zagotavljajo, da njihovi sistemi niso bili kompromitirani in da so bili v zlonamernem hekerskem napadu prizadeti le sistemi neimenovanega partnerja. Dodajajo, da je bil ta predhodno brez dovoljenja prenesel zajete posnetke registrskih tablic in fotografij potnikov. Napadalci so uspeli dobiti te podatke. Vsi podatki se nanašajo na en sam kopenski mejni prehod ZDA z Mehiko za obdobje poldrugega meseca. Fotografij potnih listov in drugih osebnih podatkov hekerji niso uspeli odnesti. Več na Slo-Techu.

Microsoft presenetil z napovedjo novega Flight Simulatorja

Pon, 06/10/2019 - 18:25
Microsoft presenetil z napovedjo novega Flight Simulatorja

vir: Microsoft

Slo-Tech - Microsoft je na sejmu E3 prikazal napovednik za naslednjo različico svojega popularnega simulatorja letenja. Če smo prav preštevali, gre od leta 1982 že za štirinajsto različico, ki je nekakšno presenečenje, saj so oddelek Aces Game Studio, ki se je v podjetju s franšizo ukvarjal in zaposloval kako stotnijo osebja, razpustili v začetku leta 2009, v okviru zniževanja stroškov Microsofta, ki mu tedaj res ni preveč dobro kazalo. Več na Slo-Techu.

Prodanih prek milijon kopij (tudi slovenske) igre Mordhau

Pon, 06/10/2019 - 11:58
Prodanih prek milijon kopij (tudi slovenske) igre Mordhau

vir: HOP.siHOP.si - Mordhau, igra pri kateri imamo svoje prste zraven tudi Slovenci, je postala pravi prodajni hit. Praktično takoj po aprilskem izidu je zavzela sam vrh Steamove lestvice najbolj prodajanih iger in se tam obdržala kar nekaj časa. Kaj to pomeni, so nedavno obelodanili kar pri Triternionu sami, namreč, da so kupcem odposlali že milijonti izvod igre. Za naslov, ki ni pisan na kožo množicam in čigar splovitev je pospremila le omejena marketinška kampanja, je to zares lep uspeh. Po besedah ustvarjalcev gre za pomembno potrditev, da so s svojim delom na pravi poti. Več na Slo-Techu.

Našima hekerjema grozi ameriški zapor

Ned, 06/09/2019 - 20:09
Našima hekerjema grozi ameriški zapor

vir: Pixabay

Slo-Tech - Zvezno sodišče v Washingtonu je sporočilo, da so vložili obtožnico proti četverici, osumljeni kriminalnega združevanja ter bančnih in drugih prevar, kraje identitet, vdiranja in izsiljevanja, vse to v povezavi s spletnim forumom Darkode. Med njimi sta tudi dva prebivalca naše države, in sicer Matjaž Škorjanc iz Maribora, znan tudi po vzdevku Iserdo, drugi pa je Mentor Leniqi iz Gorišnice, sicer srbski državljan. Poleg njiju sta med obtoženimi še Španec Florencio Carro Ruizu in Američan Thomas McCormick. Mccormicka je ameriška policija pridržala že lani, trojica tujcev pa je za zdaj še na svobodi, sodišče pa je izdalo nalog za njihovo aretacijo. Več na Slo-Techu.

Google svari, da je popolna blokada Huaweija v resnici nevarna

Ned, 06/09/2019 - 08:37
Google svari, da je popolna blokada Huaweija v resnici nevarna Slo-Tech - Google opozarja, da bi popolna blokada Huaweija od ameriške tehnologije, ki bi pomenila tudi preprečitev dostopa do Androida, v resnici škodovala ameriški nacionalni varnosti. Google zato prosi za izjemo od prepovedi izvoza, ki bi mu dovoljevala, da še naprej ponuja Android Huaweiju. Trenutna situacija je namreč nejasna. Več na Slo-Techu.
sfy39587f05