Odprtokodni pogled

Opensource view

Slo-Tech

Syndicate content
Zadnje novice iz sveta računalništva na Slo-Techu.
Posodobljeno: 18 min 8 sec nazaj

Dobre prakse oglasne deske živijo naprej

staro 17 ur 33 min
Dobre prakse oglasne deske živijo naprej Slo-Tech - V prejšnjem letu smo dokaj redno spremljali razvoj dobrih praks pri slovenskih državnih organih, ki svoje odločbe državljanom in drugim prebivalcem vročajo prek oglasne deske državne uprave. Po tem, ko smo jih pregledovali več tednov, nam je novih primerov zmanjkalo. Zato smo po skoraj letu dni ponovno pogledali, kaj se dogaja na tem področju. Več na Slo-Techu.

Večina stranskih učinkov po cepljenju proti covidu-19 je plod uma

staro 17 ur 34 min
Večina stranskih učinkov po cepljenju proti covidu-19 je plod uma Slo-Tech - Eden izmed večjih čudežev človeškega telesa je moč uma, ki nas resda težko pozdravi, a je dovolj očitna, da se zaradi nje dejansko lahko počutimo bolje. Kdor verjame, da mu kapsula z glukozo pomaga, bo v mnogo primerih opazil kratkotrajno izboljšanje razpoloženja in bolezenskih simptomov. Učinek, sicer dobrodošel, je tako izrazit, da je treba preizkuse zdravil in terapij izvajati z dvojno slepimi študijami, kjer nihče izmed sodelujočih med raziskavo ne ve, ali dobiva ali odmerja zdravilno učinkovino ali ne. Efekt se imenuje placebo in ga moramo pazljivo obravnavati v vseh študijah, celo pri operacijah. Ima pa tudi zlobnega brata, ki se imenuje nocebo. Kar verjamemo, da škoduje, lahko resnično povzroči simptome. Več na Slo-Techu.

OstaniZdrav v zadnjih tednih beleži porast rabe ... (VII)

Čet, 01/20/2022 - 22:37
OstaniZdrav v zadnjih tednih beleži porast rabe ... (VII) Slo-Tech - Že vse od novega leta beležimo res visoko rast števila okužb z novim koronavirusom. Dnevno se okuži tudi po več kot 10.000 ljudi, kar je vsekakor zelo zaskrbljujoče. Je pa vsaj ena pozitivna novica - istočasno raste tudi raba priljubljene in vedno posodobljene vladne aplikacije za sledenje stikov #OstaniZdrav, ki sicer velja za enega večjih dosežkov ministra Koritnika. Več na Slo-Techu.

Ruska centralna banka želi prepovedati uporabo kriptovalut

Čet, 01/20/2022 - 22:20
Ruska centralna banka želi prepovedati uporabo kriptovalut Slo-Tech - Ruska centralna banka je najodločneje doslej izrazila svoje nasprotovanje kriptovalutam. Direktorica oddelka za finančno stabilnost Elizaveta Danilova je na tiskovni konferenci ob predstavitvi poročila o kriptovalutah dejala, da centralna banka zagovarja prepoved uporabe kriptovalut. Prepovedali bi rudarjenje, trgovanje in uporabo, samo lastništvo (ki ga je praktično nemogoče dokazovati) pa bi ostalo legalno. Več na Slo-Techu.

Zastonjkarjem na G Suite bo odklenkalo

Čet, 01/20/2022 - 21:57
Zastonjkarjem na G Suite bo odklenkalo Slo-Tech - G Suite, ki omogoča uporabo Gmaila z lastno domeno v elektronskem naslovu namesto gmail.com, je bil v prvih letih brezplačen. Kdor je storitev naročil v letih 2006-2012, mu zanjo ni bilo treba plačati. Tako je ostalo vse do danes, čeprav je G Suite vmes postal plačljiva storitev. Google se je odločil, da temu naredi konec. Več na Slo-Techu.

EU želi lastno infrastrukturo za DNS

Čet, 01/20/2022 - 04:01
EU želi lastno infrastrukturo za DNS Slo-Tech - Evropska agencija za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA) je minuli teden predstavila predlog za vzpostavitev evropske infrastrukture za razreševalnike DNS, ki bi bili namenjeni javnim, poslovnim in zasebnim uporabnikom interneta v Evropski uniji. DNS4EU bi bil varen in bi v celoti upošteval Splošno uredbo (GDPR). Osnovna storitev bi bila brezplačna. Več na Slo-Techu.

V ZDA aktivirali pas C v 5G, letala zato zamujala

Čet, 01/20/2022 - 04:00
V ZDA aktivirali pas C v 5G, letala zato zamujala Slo-Tech - Danes so mobilni operaterji v ZDA začeli uporabljati pas C za mobilna omrežja pete generacije (5G), kar je na noge spravilo letalske prevoznike. Medtem ko se Zvezna uprava za letalstvo (FAA) in operaterji še vedno prepirajo, kaj naj storijo s 5G v okolici letališč, sta Verizon in v manjši meri AT&T (Austin, Dallas-Fort Worth, Houston, Chicago, Detroit, Jacksonville, Orlando in južna Florida) pas začela uporabljati. Več na Slo-Techu.

Tonga po izbruhu odrezana od interneta

Sre, 01/19/2022 - 22:16
Tonga po izbruhu odrezana od interneta Slo-Tech - Po silovitem izbruhu ognjenika na Tongi minuli petek, ki je sprožil tudi manjši tsunami in prah dvignil 20 kilometrov visoko v stratosfero, je Tonga odrezana od interneta. Tonga je z mednarodnim internetnim omrežjem povezana z enim optičnim kablom, ki ga je erupcija močno poškodovala. Da ga lahko sploh začno popravljati, se mora zgoditi dvoje: prenehati mora seizmična aktivnost in na lokacijo mora pripluti servisna ladja, ki je 4000 kilometrov proč. Ocenjujejo, da bo internetni mrk trajal približno en mesec. Več na Slo-Techu.

Microsoft kupuje Activision Blizzard King

Sre, 01/19/2022 - 00:01
Microsoft kupuje Activision Blizzard King vir: MicrosoftMicrosoft - Obeta se največji prevzem ne le v igričarski industriji, temveč v zgodovini IT podjetij nasploh, kajti v Microsoftu so udarili z namero po prevzemu Activision Blizzard Kinga, za slabih 69 milijard dolarjev. Več na Slo-Techu.

JWST naravnava zrcala

Tor, 01/18/2022 - 22:31
JWST naravnava zrcala Slo-Tech - Dober teden mineva, odkar smo nazadnje pogledali, kako se vesoljski teleskop James Webb obnaša. Štiriindvajset dni po izstrelitvi je prepotoval že 1,34 milijona kilometrov, torej mu do cilja manjka še 100.000 kilometrov. Njegova hitrost je upadla na 0,25 kilometra na sekundo, temperatura senčne strani pa je padla pod -200 °C in je že blizu končne temperature. Čez pet dni bo teleskop na cilju, a dela mu še zdaleč ne bo zmanjkalo. In cilj ni fiksna točka v prostoru (L2), temveč bo okoli nje krožil. Več na Slo-Techu.

Virusov za Linux čedalje več

Tor, 01/18/2022 - 21:17
Virusov za Linux čedalje več Slo-Tech - Za Linux resda obstaja virusov in druge nesnage, a to samo po sebi sploh ne zagotavlja stoodstotne varnosti. V minulem letu se je število virusov, ki so napadali sisteme na Linuxu povečalo za dobro tretjino, v svojem poročilu ugotavlja Crowdstrike. Večinoma so bile tarče napadov naprave IoT, ki jih zlonamerna programska oprema skuša vpreči v botnet za izvajanje napadov DDoS. Druge vrste zlorab so še rudarjenje kriptovalut, pošiljanje spama, uporaba kot nadzorno-krmilni strežniki za botnete in kot vstopne točke v omrežja. Več na Slo-Techu.

Na Otoku bodo preizkusili štiridnevni delovnik

Tor, 01/18/2022 - 20:05
Na Otoku bodo preizkusili štiridnevni delovnik Slo-Tech - Približno trideset podjetij - med njimi je najbolj znan verjetn Canon - v Veliki Britaniji bo preizkusno sodelovalo v shemi, ki jo koordinira novozelandska neprofitna organizacija 4 Day Week Global. Preizkus bo trajal šest mesecev in v tem času bodo zaposleni delali štiri dni na teden, prejemali pa bodo nespremenjeno plačilo. Raziskavo bodo spremljali raziskovalci z Univerze v Oxfordu, Univerze v Cambridgeu in Boston Collegea. To ni prvi tovrstni pilotni preizkus. Več na Slo-Techu.

Naslednja država z velikim požarnim zidom: Kambodža

Pon, 01/17/2022 - 21:10
Naslednja država z velikim požarnim zidom: Kambodža Slo-Tech - Kot piše The New York Times, bo Kambodža naslednja država s popolnim državnim nadzorom nad internetom po zgledu Kitajske. V Kambodži je svoboda na internetu že sedaj sorazmerno omejena, a se bo sutacija še bistveno poslabšala zaradi novega vladnega odloka, da mora od 16. februarja ves internetni promet potekati skozi državni portal, o katerem so govorili že lani. Uporaba portala bo za vse ponudnike dostopa do interneta obvezna, njegov obstoj pa utemeljujejo z blokado povezav, ki vplivajo na nacionalni dohodek, varnost, javni red, moralo, kulturo, navade in običaje. Več na Slo-Techu.

Španija omejuje oglaševanje kriptovalut, na Kosovo po prepovedi razprodaja opreme

Pon, 01/17/2022 - 20:42
Španija omejuje oglaševanje kriptovalut, na Kosovo po prepovedi razprodaja opreme Slo-Tech - Španija je napovedala ostro regulacijo oglaševanja kriptovalut in z njimi povezanih produktov, kar vključuje tudi družbena omrežja in vplivneže (influencers). Njihova agencija za trg vrednostnih papirjev CNMV (Comisión Nacional del Mercado de Valores) bo organizirala tudi velike kampanje, v katerih bo prebivalstvo opozarjala na tveganja, ki jih prinaša nakup tovrstnih instrumentov. Več na Slo-Techu.

Amazon vendarle pomilostil kartico Visa

Pon, 01/17/2022 - 19:53
Amazon vendarle pomilostil kartico Visa Ars Technica - Amazon in Visa sta stopila korak nazaj od lanske napovedi, da od 19. januarja letos na britanskem Amazonu ne bo več možno plačevati z Visinimi kreditnimi karticami. Podjetji delata na morebitni rešitvi, zato v sredo na Otoku še ne bo mrka Visinih kartic. Več na Slo-Techu.

Kdaj bo umrl 2G?

Ned, 01/16/2022 - 14:14
Kdaj bo umrl 2G? EFF - Medtem ko se že uvajajo mobilna omrežja pete generacije (5G), z omrežji četrte generacije (4G) pa so končno pokriti večji deli države, še vedno deluje tudi infrastruktura za dobri stari 2G. Tehnologija ima že zelo dolgo brado, saj je nastala leta 1991, kar prinaša tudi varnostne pomisleke. V 2G so do danes odkrili toliko ranljivosti, izmed katerih vseh sploh ni možno zakrpati, saj so nekatere del dizajna, da bi ga bilo smiselno pokopati. V ZDA, Kanadi, Južni Koreji, na Japonskem so ga že pred petimi leti (in poteka celo izklop 3G), v Sloveniji (in celi Evropi) pa še ne. Novi Android vendarle omogoča, da si vsaj na telefonu onemogočimo uporabo 2G, kamor bi telefon sicer preklopil, če bi bilo drugih omrežij - ali pa bi tako le mislil. Več na Slo-Techu.

FAA izdala prve omejitve Boeinga 787 zaradi 5G

Ned, 01/16/2022 - 13:44
FAA izdala prve omejitve Boeinga 787 zaradi 5G Slo-Tech - V petek je ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) izdala prvo obvestilo o plovnosti (airworthiness notification), ki za konkreten model letala predpisuje ukrepe za zagotavljanje delovanja ob uporabi pasu C v mobilnih omrežjih 5G, ki utegne povzročati interferenco na radarskem višinomeru. Nanaša se na letala Boeing 787-8, 787-9 in 787-10. Več na Slo-Techu.

Rusija razbila skupino REvil

Ned, 01/16/2022 - 13:13
Rusija razbila skupino REvil

aretacija v režiji FSB

vir: FSBSlo-Tech - Ruske varnostnoobveščevalne sile so sporočile, da so aretirale bistvene člane zloglasne kiberkriminalne združbe REvil in zaplenile njeno infrastrukturo ter imovino. Gre za zanimiv razplet ene najbolj razvpitih zgodb s področja kibernetske varnosti v zadnjih letih, ki ima še dodatne podtone v luči trenutnih trenj med Rusijo in Zahodom spričo kopičenja sil ob meji z Ukrajino. Več na Slo-Techu.

Nemški BSI: Telefoni Xiaomi ne cenzurirajo

Ned, 01/16/2022 - 13:13
Nemški BSI: Telefoni Xiaomi ne cenzurirajo Slo-Tech - Jeseni je center za nacionalno kibervarnost pri litovskem ministrstvu za obrambo preveril tri nove kitajske telefone, ki so priljubljeni na litovskem trgu, in zaključil, da vsebujejo orodja za cenzuriranje in prisluškovanje. Telefoni naj bi imeli celo lokalno shranjen seznam besed (npr. svoboda za Tibet ali demokratično gibanje), ki jih potem cenzurirajo. Enako je ta mesec odkril Tajvan, in sicer da Xiaomi 10T 5G cenzurira 2000 do Kitajske kritičnih besednih zvez. Več na Slo-Techu.

Pomanjkanje čipov dela preglavice tudi proizvajalcem tiskalnikov

Sob, 01/15/2022 - 20:52
Pomanjkanje čipov dela preglavice tudi proizvajalcem tiskalnikov Slo-Tech - Canonov oddelek za kartuše in tonerje je pomanjkanje polprevodnikov tako prizadelo, da mora razpošiljati tudi primerke brez vgrajenega čipa za preverjanje količine barve, posledično pa mora uporabnike miriti, da njihovi izdelki niso neoriginalni. Več na Slo-Techu.
sfy39587f05