Odprtokodni pogled

Opensource view

Slo-Tech

Syndicate content
Zadnje novice iz sveta računalništva na Slo-Techu.
Posodobljeno: 28 min 25 sec nazaj

DeepMind pri diagnozi očesnih bolezni ne zaostaja za zdravniki

Pon, 08/13/2018 - 21:00
DeepMind pri diagnozi očesnih bolezni ne zaostaja za zdravniki Slo-Tech - DeepMind je svojo pot začel kot izvrsten igralec iger, a se je umetna inteligenca kmalu začela učiti tudi uporabnejših reči. Pred dvema letoma je DeepMind začel sodelovati z očesno kliniko Moorfields v Londonu, kjer je bil cilj umetno inteligenco naučiti prepoznati bolezni, ki jih lahko diagnosticiramo s fotografij oči. Številne bolezni je moč diagnosticirati s pregledom oči, na primer diabetično retinopatijo (bolezen očesne mrežnice zaradi povečane koncentracije sladkorja v krvi) ali starostno degeneracijo rumene pege. Dve leti pozneje so prvi rezultati objavljeni v Nature Medicine. Povzetek: DeepMind je boljši od ljudi. Več na Slo-Techu.

Kitajska začela blokirati Reddit

Pon, 08/13/2018 - 18:48
Kitajska začela blokirati Reddit Slo-Tech - Uporabniki Reddita so se pogosto spraševali, zakaj spletna stran predstavlja izjemo in za razliko od večine ostalih zahodnih platform za komunikacijo na Kitajskem ni blokirana. Sedaj se tega ne bodo več spraševali, saj so čez vikend na Kitajskem onemogočili dostop do Reddita, s čimer je šel po poteh Googla, Facebooka, YouTuba in podobnih. Več na Slo-Techu.

Pirate Bay praznuje 15 let obstoja

Pon, 08/13/2018 - 18:48
Pirate Bay praznuje 15 let obstoja

vir: WikipediaTorrentFreak - Verjetno najstarejša, najznamenitejša in najtrdovratnejša spletna stran za množično kršenje avtorskih pravic te dni praznuje petnajstletnico obstoja. Pirate Bay je v tem času prehodil dolgo pot. Njegov nastanek leta 2003 je generiral kanček anarhizma, predvsem pa mladostno uporništvo proti avtorskim, moralnim, pa tudi politično-ekonimskim avtoritetam družbe. Nastal je na švedskem, kjer so se v zdaj že nekdanjem združenju Piratbyrån zbrali...

Več na Slo-Techu.

Arris ponudil prvi usmerjevalnik po standardu EasyMesh

Pon, 08/13/2018 - 18:48
Arris ponudil prvi usmerjevalnik po standardu EasyMesh

vir: The VergeThe Verge - Maja letos je organizacija Wi-Fi Alliance predstavila standard EasyMesh, ki naj bi olajšal povezovanje večih usmerjevalnikov v domače omrežje. Naprave skladne z njim, bi delovale druga z drugo, ne glede na proizvajalca, kar je bilo doslej v praksi skoraj nemogoče. Grajenje take mreže je bilo namreč v praksi najlažje izvedljivo, če so se med sabo povezovali izdelki ene same znamke. Več na Slo-Techu.

Musku bodo Teslo pomagali kupiti Savdijci

Pon, 08/13/2018 - 18:48
Musku bodo Teslo pomagali kupiti Savdijci Slo-Tech - Ko je Elon Musk minuli teden napovedal, da želi izvesti odkup Tesle in njen umik z borze, je završalo. Musk ima v lasti okrog 20 odstotkov podjetja, njena tržna kapitalizacija pa znaša okrog 70 milijard dolarjev. Kje bi Musk dobil toliko denarja, da bi izvedel največji odkup v zgodovini? Zakaj bi to sploh želel in kaj imajo pri vsem tem Savdijci, ki so kupili 5 odstotkov podjetja za 2 milijardi dolarjev? Več na Slo-Techu.

Monsanto mora bolniku z rakom plačati 289 milijonov dolarjev odškodnine zaradi glifosata

Ned, 08/12/2018 - 11:22
Monsanto mora bolniku z rakom plačati 289 milijonov dolarjev odškodnine zaradi glifosata Slo-Tech - Sodišče v Kaliforniji je razsodilo, da je Monsanto odgovoren, da je raka dobil 46-letni DeWayne Johnson, ki je delal kot vrtnar na kalifornijskih šolah in pri delu redno uporabljal pesticid Roundup, ki vsebuje glifosat. Johnsonu je bil leta 2014 diagnosticiral ne-Hodgkinov limfom, zaradi česar je vložil tožbo zoper Monsanto in zahteval 400 milijonov dolarjev odškodnine. Bayer se je na razsodbo, po kateri mora njegova podružnica Monsanto plačati 289 milijonov dolarjev, odzval z razočaranjem in napovedal pritožbo. To je razumljivo, saj je v ZDA vloženih še okrog 5000 podobnih primerov, zaradi ugodne razsodbe za tožnika pa se pričakujejo še nove tožbe. Več na Slo-Techu.

Danes in jutri prihajajo utrinki!

Sob, 08/11/2018 - 19:57
Danes in jutri prihajajo utrinki! Slo-Tech - Pa so tu. Utrinki, namreč. Ta vikend bo vrhunec dosegel meteorski dež, ki ga poznamo pod imenom perzeidi. Največ ostankov kometa Swift-Tuttle, skozi katere leti Zemlja poleti, bomo videli v današnji in jutrišnji noči. Tovrstnih dogodkov je vsako let več, a perzeidi sodijo med najbolj priljubljene, ker jih je veliko in ker jih lahko gledamo poleti, ko so temperature prijetne za nočno poležavanje na prostem. Letos imamo še to srečo, da vrhunec sovpada z vikendom. Več na Slo-Techu.

Znano nekaj več o prihajajočih procesorjih Whiskey Lake-U

Sob, 08/11/2018 - 19:10
Znano nekaj več o prihajajočih procesorjih Whiskey Lake-U

vir: AnandTechAnandTech - Intel se očitno na področju odnosov z javnostmi in marketinga pogosto zanaša na zunanje partnerje. Še preden bodo uradno splovili družino procesorjev za prenosnike, imenovano Whiskey Lake-U, je tudi tokrat domnevno nenamerna objava specifikacij med predstavitvijo svojega hibridnega prenosnika Pavilion x360, ušla HPju. Več na Slo-Techu.

Facebook bo objavljal lokacijo upravljavcev velikih strani

Sob, 08/11/2018 - 14:23
Facebook bo objavljal lokacijo upravljavcev velikih strani

vir: The VergeThe Verge - Upravljavci Facebook strani, za zdaj samo takih z množičnim občinstvom, bodo morali po novem nekoliko bolj razkriti svojo identiteto. V naslednjih dneh jih bo na njihovi strani pričakalo opozorilo, da morajo skozi poseben avtorizacijski proces, v katerem bodo morali vključiti dvostopenjsko preverjanje identitete in potrditi v kateri državi se stalno nahajajo. V nasprotnem primeru bodo izgubili pravice do urejanja. Lokacijo bodo za zdaj preverjali le s pomočjo lokacije naprave, bo pa ta javno objavljena ob spisku oseb, ki stran upravljajo. Več na Slo-Techu.

V živo: Izstrelitev sonde Parker proti Soncu preložena na jutri dopoldne

Sob, 08/11/2018 - 10:06
V živo: Izstrelitev sonde Parker proti Soncu preložena na jutri dopoldne NASA - Na spletnem kanalu NASE smo lahko danes v živo spremljali prenos izstrelitve sonde Parker (Parker Solar Probe), ki naj bi bila v vesolje poletela ob 9.57 po slovenskem času. Ob zadnjem preverjanju pripravljenosti so naleteli na nekaj težav, zato je izstrelitev obstala na T-00:04:00 in bila začasno preložena. Današnje okno za izstrelitev je trajalo približno eno uro in ker v tem času niso uspeli odpraviti napake, bodo ponovno poizkusili jutri ob 9.30 po slovenskem času. Izstrelitev si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na kanalu NASA. Več na Slo-Techu.

Apple proizvajalec avtomobilov? Kot kaže res.

Pet, 08/10/2018 - 20:53
Apple proizvajalec avtomobilov? Kot kaže res.

vir: The VergeThe Verge - To, da naj bi Apple nekoč ponudil tudi svoje vozilo, se govori že leta. So pa pred dvema letoma v Cupertinu pričakovanja nekoliko ohladili, ko so napovedali, da se bodo raje posvetili razvoju programske opreme za samostojno vožnjo, kot pa fizičnemu vozilu. Več na Slo-Techu.

V nemških igrah bodo spet dovoljene svastike

Pet, 08/10/2018 - 18:51
V nemških igrah bodo spet dovoljene svastike

vir: BBCBBC - Znano je, da Nemčija ne pozna šale s temačnim delom svoje preteklosti, zato je prikazovanje nacističnih simbolov in drugih stvari in oseb, povezanih s tem obdobjem, pri njih strogo omejeno. Založniki iger so tako doslej morali za tamkajšnje tržišče sproducirati posebne različice iger, v katerih so svastike prekrili ali pa so jih zamenjali domišljijski simboli. Hitlerju so denimo odstranili znamenite brčice in ga za potrebe zgodbe imenovali zgolj kancler. Wolfenstein II., če se spomnite? Več na Slo-Techu.

Pri poslovanju z bitcoinom so kriminalce prehiteli zaslužkarji

Pet, 08/10/2018 - 00:14
Pri poslovanju z bitcoinom so kriminalce prehiteli zaslužkarji

vir: BloombergBloomberg - Raziskovalci Ameriške agencije za boj proti drogam (DEA), so zaznali močan padec deleža ilegalnih dejavnosti povezanih s transakcijami v bitcoinih. Poseben oddelek v okviru DEA z deseterico zaposlenih, se namreč ukvarja predvsem s preučevanjem temnega spleta v povezavi s kriptovalutami in ena od uslužbenk je o svojem delu spregovorila za Bloomberg. Več na Slo-Techu.

Medicinski pripomočki še vedno ranljivi

Pet, 08/10/2018 - 00:13
Medicinski pripomočki še vedno ranljivi

vir: Wired BlogWired Blog - Prvič smo o računalniških ranljivostih srčnih spodbujevalnikov pisali že pred desetletjem, a se do danes ni kaj dosti popravilo. Da je ranljivost medicinskih pripomočkov pereča tema, tako z vidika varnosti kakor zasebnosti, smo videli že večkrat, izvzete pa niso niti velike naprave v bolnišnicah. Na konferenci Black Hat v Las Vegasu sta raziskovalca Billy Rios (WhiteScope) in Jonathan Butts (QED Secure Solutions) predstavila ranljivosti v napravah podjetja Medtronic, na katere sta podjetje prvikrat opozorila januarja lani. Popravkov do današnjega dne ni, saj isti dokaz koncepta še vedno deluje, trdita....

Več na Slo-Techu.

Samsung Galaxy Note 9 stane tisočaka

Čet, 08/09/2018 - 21:47
Samsung Galaxy Note 9 stane tisočaka Slo-Tech - Leto je naokoli in Samsung je predstavil nov pametni telefon višjega cenovnega razreda. Galaxy Note 9, ki se s ceno zgleduje po iPhonu in stane okroglih 1000 dolarjev, bo čez Lužo na prodaj od 24. avgusta. Po videzu je podoben predhodniku, je pa za odtenek večji. Več na Slo-Techu.

Študija: v zadnjih 35 letih je zraslo več gozdov, kot smo jih uspeli posekati

Čet, 08/09/2018 - 19:24
Študija: v zadnjih 35 letih je zraslo več gozdov, kot smo jih uspeli posekati

vir: Phys.orgPhys.org - Raziskava, v kateri so združili moči University of Maryland, State University of New York in Nasin Goddard's Space Flight Center je ugotovila, da je rast novih gozdov na našem planetu več kot nadomestila drevesa, ki so padla pod človeško roko. Natančneje za 7,1 %. Ugotovitve so seveda v navzkrižju s splošnim prepričanjem, da se globalna poraščenost zmanjšuje, saj smo v zadnjih desetletjih precej dobro obveščeni o tem, kako smo uspeli opustošiti deževne gozdove. Več na Slo-Techu.

Sodišče Evropske unije: ponovna objava že objavljenih avtorskih del ni dovoljena

Čet, 08/09/2018 - 08:47
Sodišče Evropske unije: ponovna objava že objavljenih avtorskih del ni dovoljena

vir: WikipediaReuters - Čeprav smo to nekako že vedeli - in smo vsi to tudi kdaj že zagrešili - je zdaj uradno: uporabniki morajo pred objavo fotografije za dovoljenje zaprositi avtorja, čeprav je konkretna fotografija brezplačno na voljo že povsod drugod na spletu. Tako je minuli torek odločilo Sodišče Evropske unije (ECJ). Več na Slo-Techu.

Bo EU predpisala enotne polnilce mobilnikov?

Sre, 08/08/2018 - 19:43
Bo EU predpisala enotne polnilce mobilnikov? Slo-Tech - V Evropi so se proizvajalci pametnih telefonov naposled poenotili in danes imajo skoraj vsi telefoni univerzalen priključek USB za polnjenje, kar omogoča navzkrižno uporabo polnilcev. Čeprav to uradno ni nikjer zahtevano, je Evropska komisija pred leti pritisnila na proizvajalce, da so ti podpisali memorandume in se na pol prostovoljno poenotili. Razlog je bil ekološki, saj želi EU znižati količino elektronskih odpadkov, kjer so odsluženi polnilci ena velika nepotrebnost. Letno naj bi se jih nabralo več kot 50.000 ton! Končni cilj je povsem ločiti nakup polnilca in mobilnega telefona, a tako daleč še nismo. Bomo pa morebiti kmalu. Več na Slo-Techu.

Brezpilotno letalo na sončni pogon v zraku rekordnih 26 dni

Sre, 08/08/2018 - 19:43
Brezpilotno letalo na sončni pogon v zraku rekordnih 26 dni Bloomberg - Airbusovo brezpilotno letalo na sončno energijo Zephyr S je postavilo nov rekord v času v zraku. Letalo, ki je poletelo 11. julija, je bilo v zraku tri minute manj kot 26 dni, kar predstavlja rekord za najdaljši let brez dolivanja goriva. Dosedanji rekord je znašal 14 dni, ki ga je pred osmimi leti postavil prototip Zepyhra. Več na Slo-Techu.

Elon Musk bi Teslo umaknil z borze

Sre, 08/08/2018 - 00:08
Elon Musk bi Teslo umaknil z borze

vir: WikipediaCNBC - Izvršni direktor in solastnik Tesle, Elon Musk je danes šokiral vlagatelje, ko je tvitnil, da namerava izpeljati odkup delnic podjetja, pri čemer bi bil za delnico pripravljen plačati 420 ameriških dolarjev. Kot razlog je navedel, da si želi vzpostaviti kar najboljše razmere za uspešno prihodnost družbe. Obenem je še zatrdil, da ima sredstva za odkup že zagotovljena. Skratka, če bi Musk želel izpeljati svoj načrt, bi za to potreboval približno 50 milijard dolarjev kapitala. Novinarji CNBC so že stopili v stik z večjimi bankami na Wall Streetu, kjer pa o tem niso vedeli ničesar. Več na Slo-Techu.
sfy39587f05