Odprtokodni pogled

Opensource view

Slo-Tech

Syndicate content
Zadnje novice iz sveta računalništva na Slo-Techu.
Posodobljeno: 41 min 22 sec nazaj

Samsung pokazal nove Galaxyje 10

Čet, 02/21/2019 - 00:45
Samsung pokazal nove Galaxyje 10 Slo-Tech - Po različnih informacijah in fotografijah, ki so curljale v javnost, je Samsung sedaj uradno predstavil novo generacijo svojih pametnih telefonov Samsung. Na današnjem dogodku so pokazali nova Galaxy S10 in S10 Plus, cenejši in skromnejši Galaxy S10E in pošastno drag zložljiv telefon Galaxy Fold. Več na Slo-Techu.

Roboti popraskali ostanke jedrskega goriva v Fukušimi

Sre, 02/20/2019 - 22:12
Roboti popraskali ostanke jedrskega goriva v Fukušimi

vir: Ars TechnicaArs Technica - Iz japonske energetske firme TEPCO so sporočili, da so njihovi roboti prvič fizično preverili stanje ostankov jedrskega goriva v uničeni elektrarni Fukušima 1, kar je pomembna faza na poti do njihove odstranitve. Več na Slo-Techu.

Ameriške vesoljske vojaške sile postajajo realnost

Sre, 02/20/2019 - 20:05
Ameriške vesoljske vojaške sile postajajo realnost

vir: WikipediaSlo-Tech - Ameriški predsednik Donald Trump je podpisal ukaz, s katerim je obrambnemu ministrstvu naložil zakonsko vzpostavitev vesoljskih vojaških sil, ki bodo delovale v okviru vojnega letalstva, kar v praksi pomeni, da si bodo z njimi delile administrativno osebje, poveljnik vesoljskih sil pa bo vendarle dobil svoj enakovreden sedež v generalštabu. Nekako podobno, kot marinci delujejo v okviru vojne mornarice. Vesoljske sile tako ne bodo ukrojene povsem po predsednikovi zamisli, saj je ta sprva načrtoval, da bodo enakovredne drugim rodovom vojske. Donald Trump je ustanovitev pospremil z besedami,...

Več na Slo-Techu.

Dobre prakse Informacijskega pooblaščenca že prešle v splošno rabo (2)

Sre, 02/20/2019 - 08:04
Dobre prakse Informacijskega pooblaščenca že prešle v splošno rabo (2)

Mojca Prelesnik, pooblaščenka za piškotke.

vir: Varen svetSlo-Tech - Pravijo, da dober glas seže v deveto vas. Očitno bo to kar držalo, saj so se dobre prakse Informacijskega pooblaščenca v zvezi z uporabo spletnih piškotkov brez privolitve obiskovalca očitno že temeljito razpasle po spletnih straneh slovenske javne uprave. Več na Slo-Techu.

Audi dobil izboljšane senzorje za lovljenje zelene luči

Sre, 02/20/2019 - 07:48
Audi dobil izboljšane senzorje za lovljenje zelene luči Slo-Tech - Začelo se je že leta 2017, ko je nekaj Audijevih vozil dobilo tehnologijo V2I (vehicle-to-infrastructure), ki jim je omogočila komunikacijo s centraliziranim sistemom za upravljanje semaforjev prek povezave 4G LTE v mestih, kjer so imeli ustrezno infrastrukturo. Audi je predstavil še drugo generacijo te tehnologije, ki ponuja tudi sistem GLOSA (Green Light Optimized Speed Advisory). Tehnologijo za zdaj podpirajo v 13 ameriških mestih, med drugim na primer v New Yorku, Los Angelesu, Las Vegasu, Washingtonu in San Franciscu. Več na Slo-Techu.

Amazon želi vsaj polovico paketov dostaviti zeleno

Tor, 02/19/2019 - 21:33
Amazon želi vsaj polovico paketov dostaviti zeleno Slo-Tech - Promet in transport sta med največjimi onesnaževalci okolja, saj sta odgovorna za več kot četrtino globalnih izpustov ogljikovega dioksida. Zato je dobrodošlo vsako zmanjšanje, k čemur sodi tudi Amazonova smela napoved, da bo do leta 2030 polovico dostav izdelkov opravil z nevtralnim ogljičnim odtisom. Podjetje je vzpostavilo iniciativo Shipment Zero, s katero si prizadeva doseči ta cilj. V prihodnjem desetletju podjetja računa na biogoriva v letalskem prometu, električna vozila, obnovljive vire energije in embalažo za večkratno uporabo. Več na Slo-Techu.

Qualcomm predstavil nov čip za 5G

Tor, 02/19/2019 - 21:33
Qualcomm predstavil nov čip za 5G Slo-Tech - Omrežij 5G še ni, a opreme zanje je čedalje več. Qualcomm je danes predstavil novi modem za 5G z imenom Snapdragon X55, ki je naslednik sploh prvega modema 5G Snapdragon X50 izpred dveh let. Novinec omogoča hitrosti prenosa do 7 Gb/s, kar je 40 odstotkov več od predhodnika. Seveda bi za dosego takšne hitrosti potrebovali tudi ustrezno infrastrukturo in zunanje pogoje, čemur se v realnosti bržkone ne bomo približali. Jasno podpira tudi omrežja 2G, 3G in 4G. Več na Slo-Techu.

Pobuda za več etike v tehnoloških podjetjih

Tor, 02/19/2019 - 21:32
Pobuda za več etike v tehnoloških podjetjih

Protest Googlovih zaposlenih v mestu Sunnyvale

vir: WikipediaSlo-Tech - Aktivisti neprofitne organizacije Fight for the future so v Silicijevi dolini zagnali etično kampanjo, s katero želijo spodbuditi žvižgače k obveščanju javnosti o neetičnih dejanjih svojih delodajalcev. Več na Slo-Techu.

V Franciji je sabljanje s svetlobnimi meči uraden šport

Tor, 02/19/2019 - 20:48
V Franciji je sabljanje s svetlobnimi meči uraden šport

vir: AP NewsAP News - Francoska sabljaška zveza je replike svetlobnih mečev iz Vojne zvezd priznala kot uradne pripomočke na svojih tekmovanjih in za takšne dvoboje pripravila posebna pravila. Več na Slo-Techu.

Britanski poslanci: Facebook in njegovo vodstvo so digitalni gangsterji

Tor, 02/19/2019 - 02:48
Britanski poslanci: Facebook in njegovo vodstvo so digitalni gangsterji

vir: Flickr

vir: theguardian.comtheguardian.com - Komisija spodnjega doma britanskega parlamenta je s 108 strani dolgim poročilom končala 18 mesečno delo, v katerem je preiskovala dezinformacije in lažne novice. V središču preiskave sta bila seveda Facebook in njegovo vodstvo, ki ju poročilo gladko poimenuje digitalni gangsterji, saj naj bi načrtno kršili zakonodajo glede konkurence in zasebnosti, poslanci pa urgentno zahtevajo zakonsko ureditev področja. Več na Slo-Techu.

Hekerski napadi na nemško infrastrukturo čedalje pogostejši

Tor, 02/19/2019 - 02:48
Hekerski napadi na nemško infrastrukturo čedalje pogostejši Slo-Tech - Nemški Zvezni urad za informacijsko varnost (BSI) je sporočil, da se je v minulem letu znatno povečalo število hekerskih napadov in drugih varnostnih incidentov, ki so prizadeli pomembno infrastrukturo, denimo električno omrežje ali vodovodni sistem. V drugi polovici leta 2018 so beležili 157 incidentov, kar je več kot v celotnem letu 2017. Ob tem BSI poudarja, da vsi incidenti niso hekerski napadi, temveč gre tudi za druge razloge, denimo tehnične težave. Toda končni rezultat je lahko v obeh primerih enak - izpad ključne infrastrukture. Tako je poročal nemški Welt am Sonntag. Več na Slo-Techu.

YouTube glavni vir širjenja prepričanja o ploščati Zemlji

Pon, 02/18/2019 - 22:55
YouTube glavni vir širjenja prepričanja o ploščati Zemlji Slo-Tech - Ključni dejavnik, ki je poskrbel za povečanje števila ljudi, ki verjamejo v teorijo ploščate Zemlje (flat earth), je YouTube. Asheley Landrum s Tehniške univerze v Teksasu je na konferenci predstavila rezultate raziskave, ki potrjuje, da internet in zlasti YouTube katalizirajo zadnji porast števila zagovornikov teorije ploščate Zemlje. Več na Slo-Techu.

Še ena nova dobra praksa: Informacijski pooblaščenec opušča ti. kavč inšpekcije

Pon, 02/18/2019 - 00:32
Še ena nova dobra praksa: Informacijski pooblaščenec opušča ti. kavč inšpekcije

Ti. kavč oz. pisarniška inšpekcija (simbolična fotografija)

vir: RTV SlovenijaSlo-Tech - O Informacijskem pooblaščencu (IP-ju) zadnje čase pišemo v zelo pozitivni luči, ker je postal bistveno bolj prijazen do domačih podjetij kot je bil prej. Kot že napisano, primer njihove trenutne najboljše prakse dovoljuje rabo spletnih piškotkov tudi brez predhodne privolitve obiskovalca oz. celo v primeru, da je uporabnik shranjevanje izrecno prepovedal. S to novo dobro prakso so razveselili številne upravljavce spletnih strani (tudi na primer Policijo, ki pa si je po naši objavi premislila in odločila za malo bolj konzervativno uporabo spletne analitike). Pravzaprav smo seznanjeni s še več drugimi državnimi organi in lokalnimi skupnostmi, ki piškotke že veselo uporabljajo na ta način, o čemer nameravamo pisati v kratkem. A to lahko še malo počaka, ker moramo...

Več na Slo-Techu.

Oglasna koda upočasnjuje nalaganje spletnih strani

Pon, 02/18/2019 - 00:11
Oglasna koda upočasnjuje nalaganje spletnih strani

vir: Maxpixel

vir: The RegisterThe Register - Patrick Hulce, raziskovalec in nekdanji Googlov inženir je analiziral programske kodo zunanjih razvijalcev na milijonu najbolj popularnih spletnih strani in prišel do zaključka, da 100 najbolj razširjenih delčkov JavaScripta porabi 59 % časa, ki ga te strani potrebujejo za svoje nalaganje. Več na Slo-Techu.

Koliko zveznega davka je lani doma plačal Amazon?

Sob, 02/16/2019 - 19:41
Koliko zveznega davka je lani doma plačal Amazon?

vir: WikipediaSlo-Tech - Odgovor se glasi nič. In to že drugo leto zapored, kljub temu, da je podjetje denimo predlani zabeležilo 5,6 milijarde čistega dobička, lani pa ga je celo podvojilo na 11,2 milijarde. To izhaja iz poročila Inštituta za davke in ekonomijo (ITEP), v katerem za nameček navajajo tudi to, da je podjetje lani dobilo povrnjenih 129 milijonov dolarjev preplačanih davkov, kar njihovo efektivno davčno stopnjo postavi na -1 %. Več na Slo-Techu.

OpenAI je ustvaril algoritem, ki si ga ne upa spustiti v divjino

Sob, 02/16/2019 - 10:10
OpenAI je ustvaril algoritem, ki si ga ne upa spustiti v divjino

vir: theguardian.comtheguardian.com - V laboratoriju za strojno inteligenco OpenAI so napravili algoritem za generiranje besedil, ki je po njihovem mnenju prenevaren, da bi ga v celoti dali v javnost. Več na Slo-Techu.

Preobrat: Direktiva o avtorskih pravicah na digitalnem trgu gre na glasovanje V EP

Pet, 02/15/2019 - 09:16
Preobrat: Direktiva o avtorskih pravicah na digitalnem trgu gre na glasovanje V EP

vir: WikipediaSlo-Tech - Pred skoraj mesecem dni je zakonodajni postopek Evropskega parlamenta (EP), v katerem so poslanci z novo direktivo želeli urediti avtorske pravice na spletu, nenadoma zastal. Največ zaradi umika podpore nekaterih držav, med njimi je bila tudi Slovenija, ki v omiljenih določbah zlasti 11. in 13. člena, niso več videle prvotnega smisla, zaradi katerega se je vse skupaj začelo. Več na Slo-Techu.

Bliža se usodni datum za GPS

Pet, 02/15/2019 - 00:01
Bliža se usodni datum za GPS Slo-Tech - Veliko se je govorilo o hrošču Y2K, ki naj bi ob prehodu iz leta 1999 v 2000 povzročil pravo računalniško kataklizmo, pa se na koncu ni zgodilo nič tragičnega. Tovrstnih primerov, ko zmanjka prostora za zapis podatka o času, je še več (na primer leto 2036, leto 2038). Prvi naslednji se bo zgodil 6. aprila letos, ko bo v sistemu GPS zmanjkalo prostora za zapis zaporedne številke tedna. Epoha GPS se je začela 5. januarja 1980. GPS datum shranjuje tudi kot število tednov, ki so pretekli od tedaj, za kar ima na voljo 10 bitov. To pa je premalo, saj 210 (1024) tednov hitro mine. Več na Slo-Techu.

JPMorgan Chase pripravlja lastno kriptovaluto

Čet, 02/14/2019 - 21:53
JPMorgan Chase pripravlja lastno kriptovaluto Slo-Tech - Ameriška investicijska banka JPMorgan Chase je sporočila, da razvija svojo kriptovaluto JPM Coin, katere vrednost bo vezana na ameriški dolar. Šlo bo za varianto Ethereuma s potrebnimi prilagoditvami, ki jih potrebuje investicijska banka. Uporabili bodo tehnologijo veriženja blokov Quorom, ki je izpeljanka iz Ethereuma. Slednji je prosto dostopen in odprt, medtem ko je Quorom veriga blokov z omenjenim dostopom. Več na Slo-Techu.

Amazonovega močno subvencioniranega sedeža v New Yorku ne bo

Čet, 02/14/2019 - 21:53
Amazonovega močno subvencioniranega sedeža v New Yorku ne bo Slo-Tech - Amazon si je premislil in novega sedeža ne bo zgradil v Long Island Cityju blizu New Yorka, kakor so napovedali novembra. Da novega sedeža ne bo, se je začelo govoriti v začetku tega leta, ko je postalo jasno, da newyorški politiki nove investicije ne podpirajo. Amazon je danes tudi uradno potrdil, da ga v New York ne bo. Več na Slo-Techu.
sfy39587f05