Odprtokodni pogled

Opensource view

Slo-Tech

Syndicate content
Zadnje novice iz sveta računalništva na Slo-Techu.
Posodobljeno: 36 min 31 sec nazaj

Izposojanje slovenskih e-knjig prevzema COBISS Ela

Pon, 06/17/2024 - 17:20
Izposojanje slovenskih e-knjig prevzema COBISS Ela Slo-Tech - Končalo se je mrtvo obdobje, ki je trajalo od konca maja in ko si ni bilo možno izposojati slovenskih e-knjig. Tedaj je namreč ugasnila Beletrinina rešitev Biblos, naslednik COBISS Ela pa še ni bil nared. Sedaj je napočil trenutek, ko lahko spet pridemo do slovenskih e-knjig. A postopek je vse prej kot uporabniku prijazen. Več na Slo-Techu.

V Vietnamu poškodovani trije podmorski kabli

Pon, 06/17/2024 - 17:20
V Vietnamu poškodovani trije podmorski kabli Slo-Tech - Vietnam ima te dni težave z mednarodno povezljivostjo, saj so poškodovani trije od petih podmorskih kablov, ki državo povezujejo z ZDA, Evropo in Azijo. Vietnamska tiskovna agencija poroča, da to predstavlja resne težave pri zagotavljanju povezave do mednarodnega interneta. Skupna kapaciteta vseh petih kablov je v normalnih razmerah 62 Tb/s. Ni še jasno, ali so poškodovani kabli popolnoma neoperativni ali zgolj delno. Več na Slo-Techu.

Meta bo v Evropi počakala z zbiranjem naših osebnih podatkov za namene UI

Pon, 06/17/2024 - 07:52
Meta bo v Evropi počakala z zbiranjem naših osebnih podatkov za namene UI vir: MetaMeta - Iz Mete so razočarano sporočili, da 26. junija še ne bodo pričeli s povečanim rudarjenjem osebnih podatkov evropskih uporabnikov Facebooka ter Instagrama, ker so jih tukajšnji regulatorji opomnili, da takšna dejavnost ni v sozvočju z evropsko zakonodajo. Več na Slo-Techu.

V OpenAI prestopil nekdanji direktor NSA

Sob, 06/15/2024 - 12:15
V OpenAI prestopil nekdanji direktor NSA Slo-Tech - OpenAI je sporočil, da je njihov upravni odbor dobil novega člana. Podjetju se je pridružil upokojeni Paul M. Nakasone, ki je bil med aktivno kariero general v ameriški vojski in kasneje direktor NSA. Prav tako je bil direktor US Cyber Commanda in Central Security Service. V OpenAI bo Nakasone tudi član novoustanovljenega Odbora za varnost (Safety and Security Committee). Odbor presoja varnost prihajajočih modelov, nato pa upravnemu odboru predlaga priporočila, ki so tudi javno objavljena. Več na Slo-Techu.

Microsoftov Recall bo še počakal

Sob, 06/15/2024 - 12:15
Microsoftov Recall bo še počakal Slo-Tech - Microsoft je sporočil, da bo funkcija Recall zamudila. Že ob najavi je bila precej kontroverzna, saj bi imela dostop do vsega dogajanja na računalnik, da bi nam nato s tem znanjem pomagala umetna inteligenca. Zamisel ni slaba, a je odprla kopico varnostnih vprašanj in pomislekov o zasebnosti, zato je Microsoft ta teden umaknil predogledno verzijo Windows 11 24H2 z Recallom in napovedal korenito prenovo za več varnosti. Sedaj pa bodo Recall za neznano obdobje prestavili. Več na Slo-Techu.

Kaj pripravlja Apple v letu 2024

Sre, 06/12/2024 - 06:49
Kaj pripravlja Apple v letu 2024 Slo-Tech - Včeraj je Apple organiziral svojo tiskovno konferenco, ki jo imenujejo Worldwide Developers Conference in na kateri predstavijo prihajajoče novosti. Te so bile to pot programske narave: iOS 18 in iPadOS 18, macOS Sequoia, VisionOS 2, Apple Passwords, WatchOS 11, posodobitve za AirPods in tvOS, umetna inteligenca in Siri. Več na Slo-Techu.

Microsoft umaknil predogledno verzijo Windows 11 24H2 z Recallom

Tor, 06/11/2024 - 21:12
Microsoft umaknil predogledno verzijo Windows 11 24H2 z Recallom Slo-Tech - Ni se še polegel prah o Microsoftovem novem pomočniku Recallu, pa je Microsoft že napovedal korenite spremembe in začasno umaknil zadnjo predogledno verzijo operacijskega sistema. Po prvih predlogih bi Recall redno snemal dogajanje na računalniku, vključno z zaslonskimi posnetki in pritiski tipk, in to shranjeval na disk, od koder bi nam potem laže odgovarjal na vprašanja. Zamisel je dobra, a pojavljala so se vprašanja o varnosti in zasebnosti. Več na Slo-Techu.

Applov iOS bo podprl slovenščino

Tor, 06/11/2024 - 20:28
Applov iOS bo podprl slovenščino Slo-Tech - Apple bo naposled podprl slovenski jezik v svojem operacijskem sistemu iOS, je videti iz predoglednih verzij nove različice. V iOS 18, ki bo predvidoma izšel septembra, bo namreč na voljo prevod v slovenščino. Zakaj tako dolgo niso dodali našega jezika, uradno ni jasno, saj so na primer hrvaščino podpirali že vrsto let. Prevod v nov jezik je za Apple zanemarljiv strošek, a so si v podjetju bržkone izračunali, da brez slovenščine ne izgubljajo skoraj nič uporabnikov. Vemo pa, zakaj je Apple sedaj naš jezik vendarle dodal. Več na Slo-Techu.

Nvidiin tržni delež dosegel 88 odstotkov

Ned, 06/09/2024 - 17:08
Nvidiin tržni delež dosegel 88 odstotkov Slo-Tech - Ni presenetljivo, da Nvidiin tržni delež na področju grafičnih čipov še naprej strmo raste, saj povpraševanje poganja predvsem uporaba za tehnologije umetne inteligence. V minulem četrtletju se je Nvidiin tržni delež povišal za osem odstotnih točk in dosegel 88 odstotkov. V minulem četrtletju je njen tržni delež znašal 80 odstotkov, leto pred tem pa 84 odstotkov. Več na Slo-Techu.

V Mariboru naj bi za 100 milijonov evrov postavili še en superračunalnik

Ned, 06/09/2024 - 17:07
V Mariboru naj bi za 100 milijonov evrov postavili še en superračunalnik Slo-Tech - V Mariboru se obeta še en superračunalnik, potem ko so pred štirimi leti začeli uporabljati HPC Vega. Novi superračunalnik naj bi stal 100 milijonov evrov, od česar bo polovico zagotovila država, drugo polovico pa bodo predstavljala nepovratna evropska sredstva. Postavili ga bodo na dobrih 3000 kvadratnih metrov velikem zemljišču, ki so ga prodale Dravske elektrarne Maribor za okrog 900.000 evrov. Iz hidroelektrarne Mariborski otok bo zagotovljeno napajanje z električno energijo, odvečno toploto pa bodo uporabljali za ogrevanje mariborskih gospodinjstev. Več na Slo-Techu.

Robinhood kupil Bitstamp

Ned, 06/09/2024 - 14:36
Robinhood kupil Bitstamp vir: ReutersReuters - Robinhood Markets, ki upravlja priljubljeno istoimensko trgovalno platformo, bo prevzel kriptomenjalnico Bitstamp. Za podjetje bo odštel 200 milijonov dolarjev, s čimer bo konkuriral Binanceu in Coinbasu, ki sta dve najbolj uveljavljeni imeni v kriptosvetu. Prevzem bo končan v prvi polovici prihodnjega leta. Več na Slo-Techu.

SpaceX pri četrtem poletu Starshipa uspešno simuliral mehki pristanek

Čet, 06/06/2024 - 21:58
SpaceX pri četrtem poletu Starshipa uspešno simuliral mehki pristanek vir: SpaceXSpaceX - Ljubiteljem vesoljskih poletov so pri SpaceXu v četrtek popoldne pripravili prav posebno predstavo, kajti četrti preizkusni polet celovite rakete Starship je postregel s trilerjem, ki še lep čas ne bo pozabljen. Več na Slo-Techu.

Procesorje Lunar Lake bo v celoti izdeloval TSMC

Sre, 06/05/2024 - 21:22
Procesorje Lunar Lake bo v celoti izdeloval TSMC vir: IntelIntel - Pri Intelu so na Computexu ponudili prvi globlji vpogled v prihajajočo generacijo procesorjev za prenosnike, Lunar Lake, ki se v določenih elementih vrača v bolj ustaljene tirnice od Meteor Laka, spet drugod pa gre povsem po svoje. Več na Slo-Techu.

Nvidia privzema strategijo tik-tak

Sre, 06/05/2024 - 10:48
Nvidia privzema strategijo tik-tak vir: NvidiaNvidia - Nvidijina Computexova predstavitev je tokrat minila brez večjih najav; z eno izjemo: arhitekturo Rubin, ki bo nasledila Blackwell. Več na Slo-Techu.

Obe presajeni prašičji ledvici sta že odpovedali

Tor, 06/04/2024 - 15:58
Obe presajeni prašičji ledvici sta že odpovedali Slo-Tech - Pred dvema mesecema smo pisali o uspehih na področju presajanja organov živali v ljudi (ksenotransplantacija), med katerimi sta tudi dve uspešni presaditvi prašičjih ledvic v človeka. Danes noben izmed transplantatov ne deluje več, razlogi pa so različni in za zdaj ne kaže, da bi bili povezani s samo presaditvijo. Eden izmed bolnikov je umrl, drugemu so morali ledvico odstraniti zaradi težav s srcem. Več na Slo-Techu.

Biblos umrl, nasledila sta ga Beletrina Digital in COBISS Ela

Tor, 06/04/2024 - 15:08
Biblos umrl, nasledila sta ga Beletrina Digital in COBISS Ela Slo-Tech - Konec maja je prenehala delovati storitev Biblos, ki je članom slovenskih knjižnic omogočala izposojo slovenskih knjig. Platformo je vzdrževala Založba Beletrina, ki pa letos ni uspela doseči dogovora s slovenskimi knjižnicami o financiranju delovanja platforme. Stroški so ocenjeni na 150.000 evrov, zato se je Biblos poslovil. Beletrina pravi, da so prvih pet mesecev storitev financirali sami, sedaj pa tega ne zmorejo več. Biblos bo sicer še na voljo za člane NUK-a. Več na Slo-Techu.

Četrt stoletja po Napsterju

Tor, 06/04/2024 - 15:07
Četrt stoletja po Napsterju vir: TorrentFreakTorrentFreak - Pred 25 leti je tedanji naivni internet močno razburkala izdaja programa Napster, ki je omogočil deljenje avtorsko zaščitenih vsebin na nikoli dotlej videni ravni. Prvega junija 1999 je izšla prva javno dostopna verzija Napsterja, ki je širšo javnost seznanila s formatom mp3. Iznajdba iz leta 1993, ki se je tedaj zdela tehnično zanimiva, a obrobna inovacija, je revolucionirala dojemanje piratstva, konzumiranje glasbe in se danes zrcali v milijarde dolarjev težki industriji pretočnih vsebin. Več na Slo-Techu.

Spotify se bo podražil

Tor, 06/04/2024 - 09:12
Spotify se bo podražil Slo-Tech - Spotify je danes sporočil, da bo prihodnji mesec podražil naročniške pakete. Zadnja podražitev se je zgodilo lanskega julija, letos pa bo na vrsti še ena. Osnovni paket bo v ZDA po novem stal 12 dolarjev mesečno (doslej 11), družinski 20 dolarjev (doslej 17) in tandemski 17 dolarjev (doslej 15). Povišanja utemeljujejo z nadaljnjim investiranjem in inovacijami na področju funkcionalnosti in uporabniške izkušnje. Uporabnike bodo o spremembi obvestili osebno - torej z elektronsko pošto, ko bodo dobili tudi možnost preklica naročnin, če se ne strinjajo s podražitvami. Brezplačna verzija sicer ostaja enaka in brezplačna. Več na Slo-Techu.

Google pomotoma razkril podrobnosti o iskalnem algoritmu

Tor, 06/04/2024 - 09:12
Google pomotoma razkril podrobnosti o iskalnem algoritmu Slo-Tech - Google je pomotoma na Githubu objavil interne dokumente, ki pojasnjujejo oziroma dokumentirajo delovanje iskalnega algoritma. Njihovo avtentičnost je potrdil, posebej zanimivo pa je, da so bili objavljeni pod licenco Apache 2.0. Kdorkoli jih je videl in prenesel, ima torej trajno, svetovno, neekskluzivno, neodplačno, nepreklicno pravico do uporabe. Dokumenti so zato sedaj brezplačno dostopni marsikje. Več na Slo-Techu.

AMD na Computexu 2024 pokazal nove ryzene, epyce ter instincte

Pon, 06/03/2024 - 22:02
AMD na Computexu 2024 pokazal nove ryzene, epyce ter instincte vir: AMDAMD - AMD je na začetku letošnjega Computexa po pričakovanjih naznanil kopico prihajajočih čipov, na prvem mestu tiste na novi arhitekturi Zen 5, katerih prvi primerki naj bi prispeli že prihodnji mesec. Več na Slo-Techu.
sfy39587f05