Odprtokodni pogled

Opensource view

Slo-Tech

Syndicate content
Zadnje novice iz sveta računalništva na Slo-Techu.
Posodobljeno: 27 min 54 sec nazaj

ZDA kljub nezgodi Sojuza zaupajo v ruski vesoljski program

Ned, 10/14/2018 - 21:34
ZDA kljub nezgodi Sojuza zaupajo v ruski vesoljski program

vir: AFPAFP - Nesreča vesoljskega vozila Sojuz MS-10 s človeško posadko, ki se je minuli teden primerila med izstrelitvijo v Bajkonurju v Kazahstanu, kot kaže ne bo imela večjih posledic za vesoljsko sodelovanje ZDA in Rusije. Čeprav preiskava incidenta še ni končana, pa je izvršni direktor NASE, Jim Bridenstine med razgovorom na ameriškem veleposlaništvu v Moskvi novinarjem povedal, da se vsaka ponesrečena misija ne konča tako srečno, kot se je ta. Zato pričakuje, da bodo decembra, ko je načrtovana zamenjava posadke na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), astronavti in kozmonavti tja znova potovali na krovu Sojuza. Polet je bil sicer doslej načrtovan za 20. december. Več na Slo-Techu.

Prihaja razgradljiva bioelektronika za telesne vsadke

Ned, 10/14/2018 - 21:34
Prihaja razgradljiva bioelektronika za telesne vsadke Slo-Tech - Raziskovalci iz ZDA so na podganah uspešno izvedli prvi praktični preizkus elektronskih vsadkov, ki se čez čas neškodljivo raztopijo v telesu. Več na Slo-Techu.

Rekord z 10 bilijoni sličic na sekundo

Ned, 10/14/2018 - 09:30
Rekord z 10 bilijoni sličic na sekundo Slo-Tech - Pred štirimi leti so japonski znanstveniki razvili kamero, ki zmore posneti 4,4 bilijona sličic na sekundo, lani pa so na univerzi v švedskem Lundu zmogli 5,0 bilijona. Sedaj so jih raziskovalci s Caltecha in kanadskega INRS prehiteli s svojo napravo, ki zmore 10 bilijonov sličic na sekundo. V perspektivi: v času med dvema posnetkoma svetloba prepotuje 30 mikrometrov, predvajanje sekunde takšnega posnetka s 60 fps pa bi trajalo 5284 let. O dosežku pišejo tudi v Nature Light: Science & Applications. Več na Slo-Techu.

Facebook: hekerji odnesli osebne podatke 14 milijonov uporabnikov

Sob, 10/13/2018 - 20:07
Facebook: hekerji odnesli osebne podatke 14 milijonov uporabnikov Slo-Tech - Dva tedna po obsežnem informacijskem napadu na Facebook je podjetje objavilo nekoliko bolj natančne posledice incidenta. Konkretno je bilo ogroženih 30 milijonov uporabniških računov. Od tega so 15 milijonom odnesli podatke o njihovem imenu in kontaktni telefonski številki oz. elektronski pošti ali pa kar oboje. Enako velja za naslednjih 14 milijonov, le da so napadalci pri njih dostopali tudi do podatkov o njihovem spolu, jeziku, partnerski zvezi, religiji, napravah s katerimi dostopajo do Facebooka, izobrazbi, rojstnem datumu, zadnjih desetih obiskanih krajih, mestu njihovega trenutnega bivanja in njihovih zadnjih petnajstih iskalnih poizvedbah. Preostali milijon uporabnikov je bil samo ogrožen, njihovih podatkov ni videl nihče. Več na Slo-Techu.

Večina proizvajalcev garancijo nepošteno omejuje

Pet, 10/12/2018 - 20:11
Večina proizvajalcev garancijo nepošteno omejuje Slo-Tech - Večno jabolko spora pri elektronskih napravah so popravila na nepooblaščenih servisih in garancija. Svoj čas so imeli celo računalniki na ohišju nalepko, ki je z grožnjo razveljavitve garancije preprečevala odpiranje. Toda to je nezakonito tako v Evropi kakor ZDA. Več na Slo-Techu.

Nadgradnja Adobe Flash Playerja z dodatkom

Pet, 10/12/2018 - 20:10
Nadgradnja Adobe Flash Playerja z dodatkom

vir: Palo Alto NetworksPalo Alto Networks - Malware, zapakiran v nadgradnjo Adobovega Flasha ni nekaj še nevidenega, v najnovejšem primeru je novo to, da vam klik na zlobno povezavo poleg namestitve kriptominerja XMRig, dejansko nadgradi tudi Flash in s tem še nekoliko prikrije svoje namene. Več na Slo-Techu.

Priljubljenost iskalnika DuckDuckGo raste

Pet, 10/12/2018 - 19:16
Priljubljenost iskalnika DuckDuckGo raste Slo-Tech - Iskalnik DuckDuckGo, ki kot glavno prednost izpostavlja anonimnost in zasebnost, saj ne zbira nobenih podatkov o uporabniki, pridobiva čedalje več uporabnikov. Dnevno postreže že več kot 30 milijonov iskanj, kar je 50 odstotkov več kot pred letom dni. Da je dosegel 10 milijonov dnevnih iskanj, je trajalo sedem let. Do 20 milijonov je trajalo še dve leti, zadnjih deset milijonov pa je dodal v manj kot letu dni. Rast je eksponentna. Več na Slo-Techu.

Sojuzova raketa odpovedala, astronavta varno ušla

Pet, 10/12/2018 - 17:16
Sojuzova raketa odpovedala, astronavta varno ušla

vir: NASANASA - Včerajšnja izstrelitev sojuza je šla po zlu, potem ko se je sprožil samodejni sistem za evakuacijo astronavtov in raketa ni dosegla orbite. Ameriški astronavt Nick Hague in ruski kozmonavt Aleksej Ovčinin sta varno pristala v Kazahstanu in nista poškodovana. Spodleteli prevoz astronavtov na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) je opomnik, da prevoz ljudi v vesolje še vedno ni rutinski in da je vsaka misija tvegana. Pričakovati je obsežno preiskavo, prav tako pa spremembe v načrtovanju aktualne misije. Več na Slo-Techu.

Ameriški oborožitveni sistemi vaba za hekerje

Pet, 10/12/2018 - 17:16
Ameriški oborožitveni sistemi vaba za hekerje

vir: GAOGAO - Government Accountability Office (GAO), neodvisna agencija, ki opravlja nadzorno funkcijo za ameriški kongres, je izdala poročilo v katerem ugotavlja, da imajo praktično vsi kritični oborožitveni sistemi, ki so jih preizkusili med letoma 2012 in 2017, velike varnostne pomanjkljivosti. Med njimi tudi raketni sistemi in bojno letalo F-35. Več na Slo-Techu.

Kitajci napravili miši s starši istega spola

Pet, 10/12/2018 - 12:02
Kitajci napravili miši s starši istega spola

vir: Phys.orgPhys.org - Na Kitajskem so z uporabo zarodnih matičnih celic in genskega inženiringa napravili miške z dvema materama in dvema očetoma. Več na Slo-Techu.

Nov uspešen test genskega inženiringa za odpravo dednih bolezni

Čet, 10/11/2018 - 18:43
Nov uspešen test genskega inženiringa za odpravo dednih bolezni

vir: STATSTAT - Znanstveniki iz Pennsylvanie so gensko modificirali mišji zarodek iz maternice in pozdravili resno dedno bolezen. Več na Slo-Techu.

Google se je pritožil na milijardno globo v EU

Čet, 10/11/2018 - 08:59
Google se je pritožil na milijardno globo v EU Slo-Tech - Po pričakovanjih se je Google pritožil na 4,34 milijarde evrov težko globo, ki mu je bila izrečena julija zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za mobilne naprave. V torek so vložili uradno pritožbo, potem ko se je bližal iztek 90-dnevnega roka za njeno vložitev. Več na Slo-Techu.

Bloomberg vztraja, svet pa ne najde kitajskih prisluškovalnih čipov

Čet, 10/11/2018 - 08:59
Bloomberg vztraja, svet pa ne najde kitajskih prisluškovalnih čipov

vir: BloombergSlo-Tech - Minuli teden je veliko prahu dvignil Bloombergov članek o domnevni kitajski vohunski akciji. V strežnike, ki so jih sestavljali v ameriškem podjetju Super Micro, naj bi Kitajci vrinili vohunske čipe. Kompromitirane strežnike naj bi uporabljali Amazon, Apple in celo vladne službe. Toda teden dni pozneje zgodba ni bolj, temveč manj jasna. Medtem ko vsi implicirani odločno demantirajo navedbe, Bloomberg nadaljuje zgodbo, čeprav ni nobenih materialnih dokazov zanjo. Več na Slo-Techu.

Hololens pomaga pri gradnji plovila Orion

Sre, 10/10/2018 - 19:20
Hololens pomaga pri gradnji plovila Orion

vir: Technology ReviewTechnology Review - V obratih Lockheed Martina si inženirji pri sestavljanju vesoljske kapsule Orion uspešno pomagajo z Microsoftovimi naočniki za obogateno resničnost Hololens, kar je ena prvih rab takšne tehnologije skozi večji del postopka gradnje. Več na Slo-Techu.

Google predstavil novi pametni telefon Pixel 3

Sre, 10/10/2018 - 00:07
Google predstavil novi pametni telefon Pixel 3

vir: GoogleGoogle - Naslednik Googlovega pametnega telefona Pixel 2 se bo pričakovano imenoval Pixel 3 in bo naprodaj od 18. oktobra (v ZDA) oziroma novembra (drugod). Podrobnosti so predstavili na današnjem dogodku v New Yorku, kaj dosti novega pa niti nismo mogli izvedeti, ker so specifikacije in videz telefona na plano pricurljali že pred tem. Na voljo bosta dva modela: Pixel 3 in Pixel 3 XL. Več na Slo-Techu.

Tesla Model 3 na preizkusu najvarnejši avtomobil vseh časov

Sre, 10/10/2018 - 00:07
Tesla Model 3 na preizkusu najvarnejši avtomobil vseh časov Slo-Tech - Tesla ima že mogoče težave s proizvodnimi kapacitetami in spoštovanjem rokov, a na varnostnih preizkusih so njena vozila vedno v samem vrhu. Ameriška NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) je novemu Modelu 3 podelila najboljšo oceno v zgodovini preizkusov. Avtomobil je v vseh kategorijah in podkategorijah dobil pet zvezdic, prav tako pa je dosegel najnižjo možno vrednost pri oceni verjetnosti poškodb potnikov - manj kot 6 odstotkov. Od leta 2011 so na prvih treh mestih te lestvice Model 3, Model S in Model X. Več na Slo-Techu.

Uberjevi vozniki v Veliki Britaniji stavkali

Sre, 10/10/2018 - 00:07
Uberjevi vozniki v Veliki Britaniji stavkali

vir: BBCBBC - Danes od 13. ure je v več britanskih mestih potekala precej nenavadna stavka, saj so za 24 ur delo prekinili Uberjevi vozniki. Uporabnike Uberjeve aplikacije so pozvali k solidarnosti in neuporabi Uberjeve aplikacije v tem času, medtem pa so vozniki v Londonu, Birminghamu in Nottinghamu ugasnili svojo aplikacijo in namesto v avtomobile odšli na proteste. Sindikat IWGB (Independent Workers Union of Great Britain) oziroma njegova veja UPHD (United Private Hire Drivers) je javnost pozval, naj ne bodo stavkokazi in naj se vzdržijo prečkanja digitalne stavkovne straže, torej uporabe aplikacije. Več na Slo-Techu.

Intel predstavil 9. generacijo Core procesorjev

Tor, 10/09/2018 - 22:47
Intel predstavil 9. generacijo Core procesorjev

vir: IntelIntel - Običajna jesenska splovitev Intelovih namiznih procesorskih novosti je potekala v New Yorku, v neposrednem spletnem prenosu pa so poskrbeli za nekaj napetosti. Sprva so namreč predstavili samo en Core i9 procesor, in sicer i9-9900K, ki bo stal 488 ameriških dolarjev. Zasnovan je na osmih jedrih s 16 nitmi, teče pa na frekvenci 3,6 GHz oz. v turbo načinu 5 GHz. Več na Slo-Techu.

Si je Google zakuhal svojo Cambridge analytico?

Tor, 10/09/2018 - 07:06
Si je Google zakuhal svojo Cambridge analytico?

Vir: Flickr

vir: The Wall Street JournalThe Wall Street Journal - Osebni podatki več sto tisoč uporabnikov Googlovega družabnega omrežja Google+ so bili med letoma 2015 in letošnjim marcem potencialno ogroženi z razkritjem zunanjim razvijalcem, poroča Wall Street Journal (članek je plačljiv, alternativni vir). Google je novico že potrdil in obenem sporočil, da posledično, sicer ne preveč uspešno omrežje, zapira za običajne uporabnike. Več na Slo-Techu.

xCloud: še Microsoftova pretočna storitev za igre

Tor, 10/09/2018 - 07:05
xCloud: še Microsoftova pretočna storitev za igre

vir: MicrosoftMicrosoft - Storitev bo omogočala igranje iger z Xboxa - pozneje pa menda tudi drugih naslovov - na konzolah, računalnikih in mobilnih napravah. Koncept sicer ni nekaj novega, bo pa xCloud menda s pomočjo Microsoftovega Azura v ozadju, uspešno naslovil večni problem spletnih iger za več igralcev, to so zakasnitve oz. latence. Več na Slo-Techu.
sfy39587f05