Odprtokodni pogled

Opensource view

Meni ali kako odprem program

ZAHTEVNOST VODIČA: 1 | ČAS: 5 min

"Nikjer ni gumba Start. Kako pa naj odprem kakšen program?," je vprašanje, ki mi ga največkrat zastavijo ljudje, ki se prvič srečajo z Linuxom.

Res je prva sprememba, ki jo boste zaznali med Windowsem in Linuxom je meni, ki se pravzaprav nahaja na istem mestu kot tisti v sistemu Windows, le znakec je zaradi avtorskih pravic drugačen. Ponavadi se v spodnjem levem kotu nahaja ikona črke K na modri podlagi z zobnikom. Če kliknemo nanjo se odpre meni, ki pa je še vedno drugačen od tistega v Windowsu. Pravzaprav obstaja več menijev. Predstavil vam bom nekaj najpogostejših v namiznem okolju KDE.

Tradicioalni meni K

Ta meni je še najbolj podoben tistemu iz Sistema Windows 2000. Do njega pridemo tako, da kliknemo na črko K na modri podlagi z zobnikom. Takole:

Programi so (za razliko od Windowsa) razvrščeni po smiselnih sklopih in ne po proizvajalcu. Če miškin kazalec nekaj časa pustimo nad imenom ene izmed kategorij se nam odpre podmeni.

Sedaj na posamezen vnos kliknemo id odpre se nam program.

KickOff

KickOff je meni, ki je privzet v namiznem okolju KDE 4. Razdeljen je v več zavihkov - Priljubljeno, Programi, Računalnik, Nazadnje uporabljeno in Zapusti.

Za odpiranje programov največ uporabljamo prva dva. Če želimo odpreti program KSnapshoot, s katerim delamo zaslonske posnetke, storimo naslednje.

Njeprej kliknemo na črko K na modri podlagi z zobnikom.

Z miškinim kazalcem nekaj časa lebdimo (se ustavimo) nad zavihkom Programi.

Kiliknemo na skupino Grafika.

V meniju se bodo imena kategorij zamenjala z imeni programov. Z drsnikom se pomaknemo do želenega programa - v tem primeruje to Program za zajem zaslona oz. KSnapshoot.

S klikom odpremo program.

Če se želimo vrniti na seznam kategorij kliknemo na sivo polje s puščico nazaj.

Predpostavimo, da pogosto uporabljamo določen program, zato si ustavrimo bljižnico tako, da ga dodamo med priljubljene. Miškin kazalec postavimo nad ime programa in kliknemo na desni gumb. Pojavi se nekaj funkcij, med njimi je tudi Dodaj med priljubljene.

Takoj po kliku bo vnos dodan v zavihek Priljubljeno.

 

V zavihku Računalnik se nahajajo bljižnice do različnih programov za nastavljanje računalnika pregled inforamcij. Poleg tega so zbrane bljižnjice do pomembnih mest (map) in odstranljivih nosilcev, kot so CDji, DVDji, USB ključi, zunanji trdi diski in diskete. Graf poleg vnosov kaže razpoložljivost/zasedenost diska.

 

V razdelku Nazadnje uporabljeno se nahaja seznam nedevno odprtih programov in datotek.

Razdelek Zapusti je namenjen zaklepanju/izklapljanju/ponovnemu zagonu računalnika ali pa preklopu med uporabniki.

 

Lancelot

Lancelot je meni, ki nam omogoča odpiranje programov brez klika. Če miško nekaj časa (3s) pustimo nad puščico se program samodejno odpre. Podobno kot Kickoff je razdeljen v zavihke, le da so ti razporejeni malo drugače.

KBFX in Raptor

Program KBFX je meni, ki omogoča izbiranje tem. Tako lahko deluje bodisi kot posnetek menija iz XPja bodisi kot posnetek menija iz Viste. Program ni več vzdrževan in na najnovejšem okolju KDE 4 ne deluje, zato ga nisem podrobneje predstavil. Njegov naslednik, meni Raptor, je še v fazi intenzivnega razvoja in po besedah razvijalcev vnaša povsem nov koncept menijev, zato ne bo opanašal menijev iz Windowsa. Ko bo dokončan, naj bi izgledal tako:

Urejenje menija

Če želimo spremeniti razporeditev programov po kategorijah nam je na volju Urejevalnik menija. Odpremo ga tako, da desno kliknemo na črko K na modri podlagi z zobnikom.

 

Odpre se novo okno v katerem lahko z vlečenjem premikamo programe iz ene kategorije v drugo, jim spremenimo opis, ikono ali ime, dodamo kakšen nov vnos (pri pravilni namestitvi programov nam tega ni potrebno narediti, saj računalnik sam doda vnose) in tako dalje.

sfy39587f05