Odprtokodni pogled

Opensource view

Zgodovina programa

Zgodovina CrystalMonitorja sega v leto 2005, ko se je program še imenoval SuperMonitor. Od takrat, ga neprenehno dopolnjujem in izdajam popravke. Večkrat se je zgodilo, da sem interpretiral popolnoma nove funkcionalnosti, npr. GuessDistro, ki so jih upotem s pridom uporabljali drugi programi.

Prva izdaja, je temeljila na programu Super-Cybertron System Monitor od katerega sem prevzel licenčno dovoljenje (pogoji razširjanja), ikone in sliko za ozadje. Funkcije sem prerazporedil v simiselno zaporedje in jih prilagodil za Mandrake Linux (današnja Mandriva), ki sem ga takrat uporabljal.

Že naslednji dan, 25. avgusta 2005, sem izdal nekaj propravkov tako, da je program deloval bolj zasesljivo in mu dodal lastno-izdelano ozadje. Programu sem nadel številčenje 1.0.

Čez dober mesec dni, 26. septembra, je sledila nova izdaja, ki je vključevala paket novih preoblek. 

Razvoj se je nadaljeval in v oktobru 2005 sem kot eden izmed prvih v svoj program dodal prikazovalnik hitrosti procesorja (merjeno v MHz). Kot prvi sem konec istega meseca dodal funkcijo Distro name auto (kasneje GuessDistro), ki prikazuje ime in verzijo naložene distribucije Linuxa in jo izdal skupaj z verzijo 3.0beta.  Ta funkcija je prinesla več tisoč novih uporabnikov.

V verziji 4.0 se je nabralo kar 12 preoblek, vključno z prevodi v slovenščino. Funkcijo Distro name auto sem zaradi boljše prepoznavnosti preimenoval v GuessDistro. Verzija 5.0, ki je izšla tik pred novim letom je prinesla obilico sprememb:

  • ločeni temi: osnovne informacije in razširjene informacije (podpora ACPI)
  • popolnoma nova struktura
  • v temo z osnovnimi informacijami namesto podpore ACPI dodana funkcija spremljanja hitrosti interneta
  • izboljšave funkcije GuessDistro

Verzija 6.0, izdana v začetku januarja 2006 je bila prva, ki je luč sveta ugledala pod imenom CrystalMonitor in je bila ena izmed prvih tem oz. programčkov, ki za delovanje uporabljajo strukturo SuperKaramba, ki je prešla na novo pakiranje, ki ne potrebuje ročne inštalacije. V ta namen je bilo odedebih kar nekaj sprememb:

  • uvodni zaslon, v katerem se izbere način delovanja
  • odprave številnih hroščev.
  • GuessDistro preveden v programski jezik python (zahvele gredo Tilmanu Voglu) (funkcija je bila preizkusno uvedena že v 5. generaciji)

V prihodnjih mesecih je bilo postorjenega veliko dela:

  • prevod v nemšino
  • novi nabori ikon in ozadij (nova privzeta preobleka in več alternativnih)
  • prehod funkcije GuessDistro na python

Za kratek čas se mi je pri razvoju pridružil Leszek Ostachowski. Pri razvijanju Zadnja verzija zelo uspešne 6. generacije programa je izlša 3. oktobra 2006 in je še danes na voljo za prenos, uporabnikom starejših računalnikov in namiznega okolja KDE verzij 3.2.x-3.5.x.

Sočasno sem začel razvijati 7. generacijo programa, ki je edina, ki je bila popolnoma napisana v programskem jeziku python in je imela možnost nastavljanja neposredno prek uporabniškega vmesnika. Program je vseboval veliko kode iz programa Zebra System Monitor (prav tako izdanim pod odprto-kodno licenco), zato sem se moral odreči številnim lastnim inovacijam iz prejšnjih verzij, ki niso bile združljive z novejšimi. Dodajanje novih funkcij in odpravljanje napak je postalo bolj zapleteno. CrystalMonitor je izgubil vlogo vodilnega programa na svojem področju, saj so se pojavili resni konkurenti, zaradi šole pa nisem izdajal novih popravkov. Za opustitev razvoja 7. generacije sem se dokončno odločil, ko sem izvedel da v SuperKarambi za KDE 4 podpore za python nekaj časa ne bo več.

Ponovni zagon je projekt dobil letošnje poletje (avgust 2008). CrystalMonitor 8. generacije je bil spet v nečem prvi  - ponujal je funkcijo prikazovalnika sistemskih informacij na namizju popolnoma prenovljenem namiznem okolju KDE verzije 4.1. Temu ustrezna je bila tudi popolnoma nova tema, ki se sama prilagodi glede na nastavitve namizja. Program lahko teče tudi na Solarisu, BSDju in drugih na Unixu temelječih sistemih (teoretično tudi na MAC OS X), vendar je za to potrebna namestitev namiznega okolja KDE.  GuessDistro je bil nadomeščen z orodjem lsb_release, ki je vključen v jedro Linuxa. Program je dobil prevode v 8 jezikov, starejše teme pa se lahko nameščajo s pomočjo sKinerja.

Najnovejša 9. generacija izdana 28. decembra 2009 je prva, ki podpira procesorje z več jedri. Poleg tega vsebuje manjše lepotne popravke in izboljšane prikazovalniki funkcij.

Natančnejši dnevniški pregled sprememb (Changelog) je na voljo kot prevod te strani.

sfy39587f05