Odprtokodni pogled

Opensource view

RTV SLO v polni kvaliteti živo s pomočjo vtičnika Octoshape

ZAHTEVNOST VODIČA: 3 | ČAS: 5-10 min

POMEMBNO OBVESTILO: Izgleda, da je RTV prenehal z oddajanjem svojih storitev prek vtičnika Octoshape, v sklopu prehoda na Flash. Trenutno še čakam na obširnejše informacije.

RTV Slovenija prenaša svoj program prek spleta v polni ločjivosti (VGA). Za to uporablja tehnologijo peer-to-peer (p2p; sicer bolj poznan po torrentih in večinoma piratskih vsebinah, ki se prenašajo prek le-tega), saj razbremenjuje strežnike, ker se prenašanje podatkov porazdeli med uporabnike.  Torej, da bi ta protokol deloval skupaj z vašim priljubljenim predvajalnikom videa potrebujete vtičnik Octoshape. Še vedno je mogoče s pomočjo spletnega vesnika in programa Real Player ali Flash spremljati prenos programa v živo v nižji kakovosti slike, ta možnost je primerna tudi za uporabnike s počasnejšim dostopom do interneta.

Vodič po namestitvi

Namestitev preprosta, če imate že nekaj predznanja. Vtičnik namreč še nima izdelanega grafičnega namestilnika in zato moramo del namestitve upraviti iz ukazne lupine.

Namestimo Javo in Mplayer, če ju morda še nismo. Posotopek je prikazan spodaj.

Nato s spletne strani prenesete vtičnik in ga shranite v poljubno mapo. To mapo odprite v upravitelju datotek (podrobna navodilo za uporabo upravitelja datotek se nahajajo v razdelku KDE) in mu spremenite lastnosti, kot je prikazano na spodnji sliki.

Znotraj upravitelja datotek odpemo terminslski emulator. To storimo bodisi s pritiskom na tipko F4 bodisi s klikom na menijski vnos Videz -> Pulti -> Terminal.

Sedaj datoteko povlečemo in supustimo. Prikaz funkcije povleci-in-spusti je prikazan v spudnjem videu.

Ko je enkrat datoteka supuščena v terminalskem emulatorju potrdimo ukaz s klikom na tipko »Enter«. Vtičnik ni odprokoden, zato ima svojo lastno licenčno dovoljenje ali pogodbo. Za nadaljevanje se moramo strinjati z njo. Ko jo preberemo, pritisnemo na tipko »y«. Program se bo namestil v mapo »octoshape«. Kiliknemo na ikono mape.

Program je potrebo še nastaviti. To najlažje storimo v ukazni lupini oz. v prej odprtem terminskem emulatorju, v katerega vtipkamo:

  • v primeru da imamo nameščen 32-bitni operacijski sistem: echo '<e JavaExec="'$(dpkg -L sun-java6-bin | grep client/libjvm.so)'" />' > setup.xml  
  • v primeru da imamo nameščen 64-bitni operacijski sistem: echo '<e JavaExec="'$(dpkg -L ia32-sun-java6-bin | grep client/libjvm.so)'" />' > setup.xml  

 Sedaj si na namizju naredimo povezavo do programa.

 

To najležje naredimo z desnim klikom na namizje. Izberemo vnos Ustvari novo > Povezava do programa ... in sledimo naslednjemu videu.

Za boljšo kvaliteto slike je na voljo tudi OGG posnetek.

 

Uživaje v televiziji na vašem namizju!

sfy39587f05