Odprtokodni pogled

Opensource view

Statistika

Nekaj statistike.

V dobrem mesecu, v obdobju od 4. februarja (ko sem začel z meritvami s pomočjo orodja Google Analyitcs) in do 10. marca je spletišče (nad vsemi pričakovanji) obiskalo več kot 810 obiskovalcev, od tega se jih je vrnilo ter stran še enkrat obiskalo 200. To pomeni, da je stran obiskalo skupno 600 ljudi oz., da je bila dostopana iz tageka števila različnih računalnikov.

Veliko bolj zanimivi so tehnični podatki. Razporeditev deleža med operacijskimi sistemi ustreza mojim hipotezam, vendar je zelo nenavadna (posledica same vsebine spletne strani). Tako je v absolutni prevladi Linux.

Najbolj me je presenetila razporeditev deleža med spletnimi brskalniki. Zmagal je večini dokaj neznan Konqueror, ki je sicer tudi eden izmed upraviteljev datotek na namizju KDE. Sledita mu Firefox, Opera. Konkurenca je zelo ostra saj so si preostali brskalniki zelo tesno porazdelili svoje deleže. Morebitni odgovor za prevlado Konquerja je tudi neposredna povezava na to spletno stran iz mojega programa CrystaMonitor (ta pa deluje na namizju KDE, ki uporablja Konqueror za privzeti brskalnik).

Večina obiskovalcev uporablja najnovejšo različico predvajalnika Adobe Flash, nezamarljiv delež pa jih uporablja tudi odprtokodni nadomestek Gnash. Java je nameščena v 50% primerov.

Kako pa je z samimi obiskovalci? Večina jih je iz Evrope (skupaj z Rusijo) ter severne Amerike. Močno prevladujeta Nemčija in Združene države. Poleg Slovenije (tudi lokalizacije se pozna) izredno veliko obiskov prihaja še iz Brazilije (dolgoletna uporaba odprtokodnega programja v vladnih projetih). Opazil sem, da je vsak nov prevod programa CrystalMonitor v določen jezik špe dodatno povečal obisk spletišča iz tiste ciljnega jezikovnega območja. Splošno znano je, da je povečano zanimanje za odprtokodno programje prihaja tudi iz držav, ki ameriškim programskim rešitvam (beri: Microsoft) ne zaupajo.

 

Pa navade obiskovalcev? Večinoma brskajo med vikendi. Spletno stran očitno poznajo saj je kar 72% prometa neposrednega (torej, da naslov strani neposredno vtipkajo v naslovno vrstico ali pa jo imajo med zaznamki). Nepričakovano so spletni brskalniki (kljub temu da je stran v njih poindeksirana) na spletno stran obiskovalca napotili le 22x (iskalni nizi: crystal monitor, crystal monitor hddtemp, crystal monitor skin, google gadgets kako namestiti, cpu-ram skins)  Preostalih 25% obiskovalcev so pripeljale t.i. reffering sites, ki so vsebovale povezavo na mojo spletno stran (po številu pripeljanih obiskovalcev: kde-look.org, oba moja bloga, linux.prinas.org, tuxmobil.org, mail.google.com, mandrivabrasil.org in facebook.com).

 

sfy39587f05